VIP - Viktig interessant person

VIP-deltakernes trygghet til å si tydelig nei til det som ikke gjør dem godt og til negative relasjoner. Og deres tydelig ja til glede, gode vennskap, og til trygghet og økt selvstendighet

Bakgrunn
Mange mennesker med utviklingshemming har flere risikofaktorer for å bli utsatt for vold og overgrep. Til tross for flere hjelpere eller tjenesteytere, har de mindre mulighet til reell trygghet i hjemmet eller lokalsamfunnet.

For mange opplever at beslutninger tas av andre og de mangler kunnskap om både egne rettigheter og muligheter, og mangler kunnskap om egen kropp, hva som er rett og galt og muligheten til å ta gode og helsefremmende valg. Når deres kropp og deres hjem er tjenesteyternes arbeidsplass, må både ansatte og tjenestemottakere være bevisst rettigheter og grenser.

Prosjektet
«Viktig Interessant Person» (VIP) er et strukturert, måltilpasset og gruppebasert kurs for mennesker med utviklingshemming, for å gi deltakerne økt selvfølelse og handlingskompetanse for å ta gode valg. Kurset inneholder praktiske øvelser og undervisning, og kursdeltakerne sammen blir bevisst seg selv og andres erfaringer, styrker og utfordringer.
Kurset går over 12 uker og tar opp følgende tema: introduksjon, følelser, forsvar, vold, valg, jeg, kommunikasjon, makt og maktesløshet, skyld og skam, verdier, grenser og sikkerhet, og forandringer.

Rundt 20 norske kommuner holder VIP-kurs i dag. Kurset er tilpasset mennesker med utviklingshemming, men som også kan brukes for alle risikoutsatte voksne.

Resultater
Det beste resultatet med VIP er deltakernes utvikling og forandring.

De aller fleste deltakerne opplever å få økt selvfølelse og større tro på seg selv og fremtiden, større opplevelse av sammenheng i hverdagen. Noen deltakere sier det rett ut «Det endra hele livet mitt»; jeg er blitt mer selvstendig.

Andre deltakere løfter frem evnen til å si et tydelig ja til de tingene de ønsker for livet sitt; bytte jobb, flytte for seg selv, søke aktivt nye vennskap, tørre å dra på ferie alene.

I tillegg, deltakernes mulighet til å si et klart og tydelig nei. Det er ikke lett, uten en grunn. Deltakere forteller om at de sier nei til foresatte og tjenesteytere som bare valser inn i egen bolig; nå må de avtale, eller vente på et «kom inn». Andre forteller at de kan si nei når tidligere kjærester ringer på; før turte de ikke, og da ble de utsatt for overgrep; nå slipper de det.
Det å sette gode grenser for seg selv i enkle hverdagssituasjoner er avgjørende for å kunne sette grenser når noen forsøker å utøve vold eller krenker individets rettigheter på andre møter.

Hva har vi lært?
At mennesker med utviklingshemming ikke slutter å overraske eller vokse på ny kunnskap. Gjennom VIP-kurset er de blitt mer bevisst seg selv og egne rettigheter, og fått trygghet i å velge, og ta gode valg for seg selv. Noen kommuner har hatt mulighet til å la kursdeltakere være med på mer enn ett kurs, og hver gang vokser selvstendighet og selvbevissthet.

Forfattere:

Annette Solberg, Marit Sofie Derås, + eventuelt kursdeltaker(e)

Tema:

Tema 8: Trygghet i hjemmet og i lokalsamfunnet

Type:

Prosjekt-/praksiserfaringer

Institusjon(er):

Likestillingssenteret, Lillestrøm kommune

Presentasjonsform:

Muntlig

Presenterende forfatter(e):

Frøydis Sund

Folkehelsekonferansens logoikon

Folkehelsekonferansen 2024
arrangeres av

I samarbeid med

Folkehelseforeningen

Org. nummer: 983 513 786

Telefon: 954 95 003

E-post: post@folkehelseforeningen.no

Postadresse: Postboks 6686 St. Olavs plass, 0129 Oslo