Vennskap på agendaen i FACT Ung- Erfaringsspesialister sin rolle og betydning

Utvikle kunnskap om erfaringsspesialisters rolle i FACT Ung og hvordan psykisk helse- og rustjenester kan legge til rette for vennskapsrelasjoner for unge, sett i sammenheng med bedringsprosesser

Bakgrunn:
FACT Ung er en forpliktende samhandlingsmodell mellom spesialisthelsetjenesten og kommunene som skal tilby helhetlige og integrerte tjenester fra flere nivåer og instanser. Teamene er tverrfaglig sammensatt, hvor erfaringsspesialister inngår i teamene. Tilbudet gjelder for unge i alderen 12-18 år, med komplekse psyke helse- og rusutfordringer, med behov for langvarig, oppsøkende og samarbeidende oppfølging. Målgruppen kan være vanskelig å nå for ulike tjenester, familier og nettverk. Forskning viser at «peer support» kan ha en positiv innflytelse på personers bedringsprosesser. Forskning peker på at vennskap, sosiale nettverk og gode relasjoner har betydning for psykisk helse og utvikling av psykiske helseutfordringer/lidelser. Imidlertid er det gjort få studier som har undersøkt hvilken rolle og betydning erfaringsspesialister i FACT Ung har for at unge med komplekse psykiske helseutfordringer etablerer, opprettholder og utvikler vennskapsrelasjoner. Denne ph.d.-studiens overordnede hensikt er å undersøke hvordan erfaringsskunnskap og peer support håndteres og nyttiggjøres i arbeid med psykisk helse og rus. Å få innsikt i dette vil være et nyttig bidrag for fagfeltet og for utvikling av dagens og fremtidens tjenestetilbud.

Metode:
Denne pågående ph.d.-studien består av tre delstudier. Med en hermeneutisk fenomenologisk forankring har studien et deskriptivt, eksplorerende og samarbeidsbasert forskningsdesign. En kompetansegruppe, bestående av unge (16-23 år) med ulike behov for oppfølging for sine utfordringer og voksne som jobber/har jobbet som erfaringskonsulenter, vil bistå med innspill gjennom hele forskningsprosessen. Det skal gjennomføres individuelle dybdeintervjuer og fokusgruppeintervjuer av erfaringsspesialister i FACT Ung, samt individuelle dybdeintervjuer av unge mellom 12-16 år som får oppfølging av FACT Ung.

I den aktuelle delstudien som presenteres her, skal det gjennomføres to fokusgruppeintervjuer med erfaringsspesialister. Følgende forskningsspørsmål skal utforskes: 1) Hvordan opplever erfaringsspesialister i FACT Ung deres rolle og betydning for unge med behov for FACT Ung i å etablere, opprettholde og utvikle vennskap? 2) På hvilken måte arbeider erfaringsspesialister med å tilrettelegge for at de unge med behov for FACT Ung opprettholder, utvikler og/eller etablerer vennskap?

Resultater:
Målet er å få svar på hvordan erfaringsspesialistene erfarer deres rolle og betydning overfor unge som mottar helsetjenester fra FACT Ung, med fokus på de unges muligheter til å etablere, opprettholde og utvikle vennskap. Dette vil sees i sammenheng med betydningen av vennskap og sosiale nettverk har for unges psykiske helse og for bedringsprosesser.

Forfattere:

Hege Arvesen, Nina Helen Mjøsund, Vibeke Krane og Mona Sommer

Tema:

Tema 3: Når ungdom får bestemme

Type:

Forskning

Institusjon(er):

Universitetet Sør-øst Norge

Presentasjonsform:

Muntlig

Presenterende forfatter(e):

Hege Arvesen

Folkehelsekonferansens logoikon

Folkehelsekonferansen 2024
arrangeres av

I samarbeid med

Folkehelseforeningen

Org. nummer: 983 513 786

Telefon: 954 95 003

E-post: post@folkehelseforeningen.no

Postadresse: Postboks 6686 St. Olavs plass, 0129 Oslo