Universell forebygging av vold og overgrep – Sammen Mot

Sammen Mot har utviklet nye metoder for universell forebygging av vold og overgrep i skole og barnehage og i bruk av samskapende prosesser. Disse metodene trenger å videreutvikles og formidles videre.

Bakgrunn

Telemarksforsking har evaluert Sammen Mot gjennomført i Færder, Larvik og Midt-Telemark. Sammen Mot arbeider involverende og samskapende for å øke kunnskap og kompetanse hos ansatte, barn og unge om vold og overgrep.

Det er behov for kunnskap om universelt forebyggende tiltak mot vold og overgrep i pedagogiske institusjoner, som involverer deltakelse og samskaping hvor både barn, unge, foreldre, kommuneansatte og allmenhet er involvert.

Metode

Det er gjennomført dokumentstudier, intervjuer, observasjoner, barnesamtaler, ansatt-logger og samskapende prosesser i workshoper med ulike målgrupper innenfor prosjektledere, profesjonsutøvere, frivillige, barn og unge for å finne opplevd effekt av tiltakene og. Programteori har blitt brukt for å presentere kommunenes helhetlige folkehelsetiltak.

Resultater

De ulike kommunene har arbeidet ulikt. Prosjektenes felles fremmere er en pragmatisk tilnærming med kombinasjon av egenutviklede metoder og etablerte forebyggingsmetoder, ildsjeler i kommunen, utvikling av et felles språk for å kommunisere om vold og overgrep, tverrfaglig samarbeid, involvering av ressurssenter og metodeutvikling for involvering av barn og unge.

Faktorer som oppgis å skape trygghet både generelt og i det å snakke om vold og overgrep er blant annet:

• Prosjektledernes kompetanse
• Ferdighetstrening i trygge grupper for både kommuneansatte, foreldre, barn og unge.
• Involvering og deltakelse av barn og unge
• Opplæring på de arenaene hvor barn og unge er på til daglig

Utfordringene ligger i knappe ressurser, tid, temaenes sensitivitet samt lite tilgjengelig kunnskap om samskaping med barn og unge og om det å gjennomføre universelt folkehelsearbeid i skole og barnehage.

Konklusjoner

Sammen Mot har utviklet nye metoder for universell forebygging av vold og overgrep i skole og barnehage gjennom samskapende prosesser. Disse metodene trenger å videreutvikles og prøves ut over tid.

Forfattere:

Christine Hvitsand

Tema:

Tema 8: Trygghet i hjemmet og i lokalsamfunnet

Type:

Forskning

Institusjon(er):

Telemarkforsking

Presentasjonsform:

Muntlig

Presenterende forfatter(e):

Monica Bjerklund

Folkehelsekonferansens logoikon

Folkehelsekonferansen 2025
arrangeres av

I samarbeid med

Folkehelseforeningen

Org. nummer: 983 513 786

Telefon: 954 95 003

E-post: post@folkehelseforeningen.no

Postadresse: Postboks 6686 St. Olavs plass, 0129 Oslo