Sunn Start i appen MIN START, for Livsmestring i et nytt land
Å øke helsekompetansen ved bruk av KI, kan bidra til bedre ivaretakelse av egen helse og sykdom, samt bruk av helsetjenester. En nødvendighet for helsesystemet og for å utjevne helseforskjeller.
Bakgrunn
Innvandrere i Introduksjonsprogrammet kan møte helseutfordringer som matusikkerhet og psykisk uhelse i sitt nye land (Terragni et al., 2020; Henjum et al., 2019). Variabler som landbakgrunn, språk, utdannelsesnivå og helsekompetanse påvirker tilgangen til og forståelsen av det lokale helsesystemet og tilgang til helsetjenester. For å blant annet styrke helsekompetansen til målgruppen, utviklet Helseetaten undervisningsmateriellet Sunn Start, et språk- og kulturtilpasset materiell om kosthold, psykisk helse og munnhelse. En ny mulighet fra 2024 er integreringen av helseundervisning for Introduksjonsprogrammet gjennom appen MIN START, utviklet av Oslo Voksenopplæring. Appen gir karriere- og helseundervisning ihht «Livsmestring i et nytt land», på deltakernes morsmål, og kan bidra til å utjevne sosiale helseforskjeller ved å gjøre helseinformasjon og -tjenester mer tilgjengelige. Appen bruker Synthesia-programvare for å lage videoer og voice-overs fra tekst, og kulturtolker teksten gjennom likepersoner før inkludering i appen. Gratis tilgjengelighet og anvendelighet for ulike undervisningssammenhenger gjør appen til et verdifullt verktøy, også utenfor introduksjonsprogrammet.
Prosjektet
I et samarbeid inngått høsten 2022 mellom Helseetaten i Oslo kommune og Oslo voksenopplæringen avdeling Helsfyr, ble Sunn Start- undervisningsmateriellet tilpasset for integrasjon i MIN START-appen.
Målet er å tilby en innovativ løsning for helseopplæring, som presenterer undervisningen med visuelt og språklig tilpassede avatarer, på målgruppens eget språk.
Ved å bedre tilgang til tilpasset helseinformasjon, tjener prosjektet som en modell for hvordan teknologiske fremskritt kan benyttes for å forbedre helsekompetanse og fremme inkludering, samtidig som det tilbyr verdifull innsikt for andre kommuner som ønsker å utforske eller gjennomføre lignende tiltak.
Resultater
Innholdet i appen prosessevalueres våren 2024 og skal lanseres august 2024. Deretter vil undervisningen evalueres. Undervisere og deltakere vil gjennom bl.a. observasjon og fokusgrupper gi sine tilbakemeldinger knyttet til blant annet nytteverdi, kultursensitivitet, helsekompetanse og kjennskap til ulike helsetjenester.
Hva har vi lært?
Per i dag er ansatte i Helseetaten i en utviklings- og opplæringsfase med tanke på tekstutvikling og bruk av Synthesia. Fasen er spennende og lærerik med tanke på å jobbe på nye måter og å bli kjent med KI-verktøy. Det blir videre spennende å se hvordan deltakere og lærere tar imot verktøyet og helseinformasjonen.
Forfattere:
Amar Welde
Tema:
Tema 7: Digitale liv – muligheter og bekymringer
Type:
Prosjekt-/praksiserfaringer
Institusjon(er):
Helseetaten, Oslo kommune
Presentasjonsform:
Muntlig
Presenterende forfatter(e):
Eriksen, Aud Marit