Studenterspør.no- en helsefremmende digital lavterskeltjeneste

Studenterspør.no, en anonym og gratis spørretjeneste for studenter. Nettsiden inneholder kvalitetssikret informasjon om studielivet, som kan virke forebyggende og helsefremmende.

Helsetjenestene i samskipnadene opplever stor pågang og lengre ventetider enn hva som er ønsket i lavterskeltilbud. Undersøkelser om studenthelse har avdekket at mange studenter strever med psykiske plager og ensomhet. Ressursene er knappe, og vi har ikke mulighet til å gi et individuelt tilbud til alle studentene. Vi er derfor nødt til å utvikle tjenestene våre, og også iverksette universelle helsefremmende og forebyggende tiltak.
Formålet med å starte en anonym spørretjeneste for alle studenter, var å levere kvalitetssikret helseopplysning og informasjon om studenttilværelsen til unge voksne studenter, på en passende digital plattform som er lett tilgjengelig. Vi ønsket også å validere og normalisere belastninger som kan inntreffe i denne livsfasen. Det er i tillegg et mål at informasjonen og rådene studentene får, kan være med å gi en helsefremmende effekt ved å påvirke studenters livskvalitet og trivsel. Hjelp til selvhjelp fra profesjonelle hjelpere, kan gjøre at atferdsendringen oppleves som tryggere, samtidig som studentene kjenner på en autonomi om å få til endringer i eget liv.
Nettleverandøren vår, Spinnerlabs, er i gang med prøveprosjekt i noen kommuner med «Foreldre spør». Digitale spørretjenester kan være relevante for mange kommuner.
Prosjektet
Studenter spør er en anonym og gratis digital spørretjeneste for alle studenter. Tjenesten ble startet av SiO i 2019, og driftes nå av til sammen åtte studentsamskipnader. Prosjektets mål er å gjøre spørretjenesten tilgjengelig nasjonalt, øke antall brukere og kjennskap, og å gjøre nettsidene mer brukervennlige innen utgangen av 2024. Helsepersonell og fagfolk fra samskipnadene gir kvalitetssikret helseopplysning og informasjon om helse og studenttilværelsen. Vi ønsker å validere og normalisere livsbelastninger, å bidra til økt trivsel og livskvalitet. I tillegg ønsker vi å være en motvekt til informasjon som blant annet finnes på sosiale medier, som ikke er faglig forankret. Vi skal være en trygg støtte i det utviklingsøkologiske systemet rundt studentene.
Resultater
Studenterspør.no har gradvis fått flere sidevisninger, og i 2023 hadde vi over en million sidevisninger. Vi hadde som mål og nå ut til flere gutter, men statistikk fra Matomo viser at brukerne gjenspeiler det vi ser i klinikken, med 77 % jenter som stiller spørsmål.
Hvorvidt dette tiltaket virker helsefremmende og forebyggende er utfordrende å måle, men nettsiden har en valgfri tilbakemeldingstjeneste på om svaret som er gitt, er relevant og til hjelp for brukeren. Av brukerne som selv hadde stilt spørsmål, ga oppimot 95 % et positivt svar om at svaret de mottok var til hjelp.
Hva har vi lært?
Dette helsefremmende tiltaket har styrket samarbeidet mellom samskipnadene og bedret helsetilbudet til studentene.

Forfattere:

Tema:

Tema 7: Digitale liv – muligheter og bekymringer

Type:

Prosjekt-/praksiserfaringer

Institusjon(er):

Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus

Presentasjonsform:

Muntlig

Presenterende forfatter(e):

Lene Sogn Hansen

Folkehelsekonferansens logoikon

Folkehelsekonferansen 2024
arrangeres av

I samarbeid med

Folkehelseforeningen

Org. nummer: 983 513 786

Telefon: 954 95 003

E-post: post@folkehelseforeningen.no

Postadresse: Postboks 6686 St. Olavs plass, 0129 Oslo