Strategi for forebygging av ungt utenforskap i Nordland

Alle kan ta et ekstra steg for å forebygge ungt utenforskap i sitt lokalsamfunn og nærmiljø.

Bakgrunn: Undersøkelser viser at ca. 7000 unge i alderen 18-29 år i Nordland ikke er i arbeid, utdanning eller yrkespraksis. Å forebygge utenforskap er et samfunnsansvar og ikke en oppgave for individet alene. Nordland fylkeskommune har vedtatt en strategi for forebygging av ungt utenforskap. En målsetting er å mobilisere hele nordlandssamfunnet til felles innsats mot utfordringen. Ungt utenforskap er ikke en utfordring for Nordland alene, og erfaringene fra arbeidet i Nordland vil derfor være interessante for andre fylker og kommuner.
Strategiarbeidet er basert på budskapet fra en ressursgruppe bestående av ungdommer fra miljøer i økt risiko for utenforskap; å legge til rette for opplevelsen av tilhørighet for den enkelte er det viktigste tiltaket. Hvert enkelt individ i utenforskap er å anse som en ubenyttet ressurs. Målet er å sikre at alle som en skal få muligheten til å bidra ut fra sine forutsetninger.
Hovedmålet konkretiseres gjennom 4 delmål:
1. Barn og unge skal ha gode oppvekstvilkår i hele Nordland.
2. Unge i Nordland skal møte helhetlige og samordnede tjenester der de er.
3. Samiske unge skal kunne delta i samfunnet på egne kulturelle og språklige premisser.
4. Barn og unge med funksjonsnedsettelse skal ha like muligheter til utdanning, arbeid og deltakelse.

Tiltaket: Arbeids- og referansegrupper er organisert for hvert enkelt delmål. Gruppene er satt sammen av representanter fra ulike sektorer, regioner, forvaltningsnivå osv. i fylket. I skrivende stund arbeider disse med å utforme forslag til tiltak og satsninger innenfor hvert enkelt delmål.
Et utkast til samlet handlingsplan vil være klar i juni måned. En førende målsetting er å skape engasjement for arbeidet i hele fylket og mobilisere hver enkelt til innsats. Utkastet vil bli presentert på regionale møter på ulike arenaer for å skape bredest mulig involvering i arbeidet, samtidig som det inviteres til innspill og deltakelse i arbeidet
Innspill og refleksjoner fra høringsarbeid og innspills-møter vil tas i betraktning når forslag til endelig handlingsplan utarbeides og sendes videre til politisk behandling i Nordland fylkesting. I etterkant av et politisk vedtak vil det inngås samarbeids- og partnerskapsavtaler med relevante aktører; kommuner, NAV, frivillighet, helsevesen, Statsforvalteren med flere, om iverksettelse og implementering av tiltakene i handlingsplanen.

Resultater: Det erfares at arbeidet så langt blir svært positivt mottatt, og til folkehelsekonferansen i oktober vil det være mulig å presentere fersk informasjon fra arbeidet. Presentasjonen vil gi en fremstilling av hvordan det har vært arbeidet med å mobilisere hele nordlandssamfunnet til å ta grep i arbeidet med en betydelig samfunnsutfordring, og videre hvilke resultater og erfaringer initiativet har medført.

Forfattere:

Hanne Østerdal, Ronny Olsen

Tema:

Utenforskap og inkludering

Type:

Prosjekt-/praksiserfaringer

Institusjon(er):

Nordland fylkeskommune

Presentasjonsform:

Muntlig

Presenterende forfatter(e):

Hanne Østerdal

Folkehelsekonferansens logoikon

Folkehelsekonferansen 2024
arrangeres av

I samarbeid med

Folkehelseforeningen

Org. nummer: 983 513 786

Telefon: 954 95 003

E-post: post@folkehelseforeningen.no

Postadresse: Postboks 6686 St. Olavs plass, 0129 Oslo