STOLPEJAKTEN
STOLPEJAKTEN er lett tilgjengelig, gratis og utjevner sosiale forskjeller. Vi trenger et sentralt, regionalt og lokalt spleiselag, for å fortsette med en gratis aktivitet – vi vet fungerer!
BAKGRUNN
Foreningen Stolpejakten er en allmennyttig forening, der formålet er økt fysisk aktivitet. Stolpejakten er en lavterskel aktivitet, som har blitt et av Norges største enkeltstående folkehelsetiltak - som favner alle målgrupper uavhengig av økonomi, alder og funksjonsnivå. Tilgjengelig i 183 kommuner, alle fylker – vi har nå over 200.000 stolpejegere. Vi oppfordrer alle Norges kommuner til å dra nytte av Stolpejakten, for å fremme befolkningens fysiske aktivitet, helse og livskvalitet i tråd med Folkehelseloven.
TILTAKET
Stolpejakten er gratis, du kan delta uavhengig av funksjonsnivå, det er ulik vanskelighetsgrad på stolpene – grønn, blå, rød og svart. Stolpene står hovedsakelig der folk bor og oppholder seg, du kan også gå på stolpejakt i skogen og lavtliggende fjellstrøk. Stolpejegeren må finne stolpene, og registrere besøket manuelt eller digitalt. Arrangører av Stolpejakten er hovedsakelig frivillige lag- og foreninger, primært i samarbeid med egen kommune. Stolpejakten gir muligheter for tverrsektorielt samarbeid i kommunen, og samarbeid mellom frivilligheten, det offentlige og næringslivet. I tillegg til å være en fysisk aktivitet, kan Stolpejakten brukes til informasjonsformidling. Ved stolpeskanning kan det komme opp stedsinformasjon, kultur og historie. Stolpejakten Uteskole er en nyvinning for kunnskapsformidling og læring, som nå testes på flere skoler. Stolpejegeren oppdager nye steder og kvaliteter i sitt nærområde, vi får naturlige helsefremmende og sosiale møteplasser. Et slikt gratis aktivitetstilbud i nærmiljøet vil være viktig i en tid hvor mange sliter med økonomien.
RESULTATER
God økning fra oppstarten i Gjøvik-området i 2013, fra 1.000 til 200.000 stolpejegere på 10 år. Rekord i 2023 med 18,1 mill. stolpebesøk. Rekord i antall stolpebesøk pr. jeger, med 90 stolper i snitt. Utregnet gått distanse tilsvarer ca. 115 ganger rundt ekvator. Det ble satt ut nærmere 16.000 stolper og estimert dugnadsjobbing for arrangørene sist år er ca. 64.000 dugnadstimer. I en NORSTAT-undersøkelse fra oktober i 2023, viser tallene at hele 71 % av Norges befolkning kjenner til konseptet Stolpejakten. Stolpejakten sentralt har mye tallmateriale gjennom 10 års drift.
HVA HAR VI LÆRT
«Det enkle er det beste,» fra å være en lokal trimaktivitet, til å bli et av Norges største enkeltstående folkehelsetiltak. Universelt, ikke stigmatiserende og appellerer til hele befolkningen – uavhengig av alder, kjønn, funksjonsnivå og levekår. Bidrar til mer fysisk aktivitet, naturopplevelser, aktivitetsturisme og kunnskapsformidling. Sosial tilhørighet, stolpejakt snakkes om, egne etablerte Stolpejakten-turgrupper og facebook-grupper. Stolpejakten har trukket mange ut av ensomhet og inn i et fellesskap. Her har vi flere brukererfaringer.
Forfattere:
Elsie Anita Brenne
Tema:
Tema 6: Nærmiljø med bevegelsesglede og felleskap
Type:
Prosjekt-/praksiserfaringer
Institusjon(er):
styremedlem i Foreningen Stolpejakten
Presentasjonsform:
Muntlig
Presenterende forfatter(e):
Lars Fremstad og Line Kongssund