Samskaping av handlingsplan for Selvmordsforebygging i Tønsberg kommune.

Årsaken til selvmord er komplekst og sammensatt. Et selvmord bører enkeltpersoner, men også mange rundt. Ved å mobilisere til samarbeid på nye måter ønsker vi å forebygge at dette skjer.

Psykiske lidelser og psykiske helseplager er blant de største folkehelseutfordringene i vår tid, og selvmord er den vanligste dødsårsaken blant unge nordmenn i dag. Det anslås at rundt 600 nordmenn tar sitt eget liv hvert år. Tønsberg kommune ligger høyt på selvmordsstatistikken. I Regjeringens handlingsplan for selvmordsforebygging (2020-2025) vektlegges behovet for å samordne innsatsen for å forebygge selvmord. Mer målrettet innsats overfor befolkningen, nøkkelpersoner i lokalsamfunnet, tjenester og pasienter, pårørende og etterlatte står i fokus. I 2022 vedtok derfor Tønsberg kommune en handlingsplan for forebygging av selvmord.
Som landet for øvrig er menn den mest utsatte gruppen, og i Tønsberg finner vi at raten for menn er høyere enn fylket og landet for øvrig. Den høyeste andelen er menn mellom 45 og 74 år. For menn under 45 år har Tønsberg også en høyere andel enn landet.
Når det gjelder kvinner ser vi en positiv utvikling i Tønsberg over de to siste årene med færre selvmord hos kvinner under 45 år (fra +33% til -14% sammenlignet med landet).
Ansvaret for å fremme god helse i befolkningen ligger hos en rekke ulike aktører og på tvers av sektorer og forvaltningsnivå. Årsakene til selvmord er komplekse, og det finnes derfor ingen enkle eller lett definerbare løsninger. Dette gjør at det selvmordsforebyggende arbeidet krever innsats fra og berører flere aktører, etater og tjenester. Et premiss for å kunne samhandle på tvers, er felles forståelse av de faktiske oppgaver og tjenester som skal samordnes og koordineres. I arbeidet med planen ble mange aktører mobilisert til et kartleggings- og målsettings arbeid for planen.

Tønsberg kommunes plan gjenspeiler nasjonale og lokale ambisjoner for det selvmordsforebyggende arbeidet. Planen skal bidra til felles målsetninger for å forebygge selvmord i Tønsberg kommune og mobilisere ressurser og helsefremming gjennom nye former for samarbeid. Det er et særskilt fokus på å øke kompetansen både hos innbyggere, ansatte og samarbeidspartnere rundt temaet selvmord. Under arbeidet med planen ble mange mobilisert gjennom ulike medvirkningsprosesser.
Det er opprettet en ressursgruppe som består av representanter både fra foreninger, spesialisthelse, helsetjenester i kommunen og nærdemokrati-ordningen. Ressursgruppen møtes jevnlig og jobber ut fra metoder om transformativ læring og utvikling med formål om å sikre at det ikke bare blir en plan i en skuff, men en som er i bruk og utvikles kontinuerlig. Samarbeid med frivillighet og innbyggere er spesielt verdifullt og gir en ekstra dimensjon i dette arbeidet.

Forfattere:

Ole Hafjell

Tema:

Tema 8: Trygghet i hjemmet og i lokalsamfunnet

Type:

Prosjekt-/praksiserfaringer

Institusjon(er):

Tønsberg kommune og Leve Vestfold

Presentasjonsform:

Muntlig

Presenterende forfatter(e):

Tanja Antoinette Sethre Ekeid

Folkehelsekonferansens logoikon

Folkehelsekonferansen 2024
arrangeres av

I samarbeid med

Folkehelseforeningen

Org. nummer: 983 513 786

Telefon: 954 95 003

E-post: post@folkehelseforeningen.no

Postadresse: Postboks 6686 St. Olavs plass, 0129 Oslo