Sammen om endring - Selvhjelp i Hallingdal, et eksempel på samskaping i en omstrukturerende og krevende pandemiperiode i 2020-2022.

Innbyggerne anvender selvhjelp når muligheten deles og selvhjelpsgrupper vokser frem. Det skapes i likeverdige fellesskap mellom innbyggere, frivillige- og profesjonelle aktører.

Bakgrunn: Tilfredsheten i befolkningen er signifikant lavere i 2021 enn i 2020 ifølge livskvalitets-undersøkelsen. Andelen som oppgir å ha psykiske plager, søvnproblemer, smerter, lite sosial kontakt eller opplever ensomhet har økt. Pandemien, dens ettervirkninger samt krigsfrykt kan medføre stress og psykiske belastninger ifølge verdens lykkeundersøkelse der viktigheten av å skape fremtiden fremheves.
Tilgjengelig hjelp er for lite koordinert og optimaliserer i for liten grad synergieffekter. Samskaping og helhetlig tilnærming mellom offentlig-, frivillig- og sivilsamfunnsaktivitet fremheves i Meld. St. 30 om en mer innovativ offentlig sektor. Selvhjelp kan bidra til deltakelse i fellesskap, livskvalitet, mestring og trivsel for innbyggerne. I selvhjelpsgrupper gir folk hverandre gjensidig hjelp for å håndtere sine livsutfordringer. Arbeidet øker den totale kapabiliteten av hjelp, med et supplement til profesjonell hjelp.
Selvhjelp Norge har hatt sporadisk kontakt med Hallingdalskommunene siden 2012. Samarbeidet skjøt fart i 2020.

Tiltak: Sammen om endring - Selvhjelp i Hallingdal, et eksempel på samskaping i en omstrukturerende og krevende pandemiperiode i 2020-2022.

Resultater: Hallingdalskommunene innlemmer selvhjelp som en del av det forebyggende og helsefremmende arbeidet i 2020. Trygge rammer etableres og prosessen videreutvikles ved å lære av hverandre i nettverk av innbyggere, organisert frivillighet, intra- og interkommunalt samarbeid.
1. Jevnlige selvhjelpsseminar for tilretteleggere og interesserte.
2. Nettverk for selvhjelp for Hallingdal, Valdres og Numedal initiert av Selvhjelp Norge.
3. Forankring i kommunens ledelse, og ressursgrupper i samtlige Hallingdalskommuner.
4. Hallinghelse koordinerer satsningen mellom kommunene og et lokalt initiert nettverk på tvers av Hallingdalskommunene.
5. Hallinghelse og ressursgruppene sørger for informasjon på nettsider, og en interkommunal mulighet for påmelding til selvhjelpsgruppe.
6. Brosjyren; Sammen om endring lages og distribueres til alle husstander i Hallingdal.
7. Podkasten «Gullet i dritten», om selvhjelpsarbeidet i Hallingdal startet høsten 2021. Her deles innbyggeres selvhjelpshistorier og betydningen av gode fellesskap og nettverk. Podkasten blir landsdekkende i 2022.

Hva har vi lært? Samskaping krever involvering, eierskap og evne til la noe vokse seg frem, samt tåle spenningen av mangfold. Det er viktig med en trygg ramme av koordinering, ressursgruppeetablering og en kontinuerlig nettverksprosess lokalt, regionalt/interregionalt og nasjonalt.

Forfattere:

Anne Grete Tandberg, Erna Majormoen, Ragna Torkelsgard.

Tema:

Frivillighetens rolle og new public governance, nettverk og samskaping

Type:

Prosjekt-/praksiserfaringer

Institusjon(er):

Selvhjelp Norge, Hallinghelse Hallingdal.

Presentasjonsform:

Muntlig

Presenterende forfatter(e):

Anne Grete Tandberg, Erna Majormoen, Ragna Torkelsgard

Folkehelsekonferansens logoikon

Folkehelsekonferansen 2025
arrangeres av

I samarbeid med

Folkehelseforeningen

Org. nummer: 983 513 786

Telefon: 954 95 003

E-post: post@folkehelseforeningen.no

Postadresse: Postboks 6686 St. Olavs plass, 0129 Oslo