Ressursformidler for bedre helse
Prosjektet kan ha skapt bedre forståelse og tillit mellom målgruppen og helsemyndighetene. Under pandemien har dette prosjektet bidratt til å gi informasjon om vaksinering og Covid-19 situasjon.
- Forord
Norsk Folkehjelp Oslo har drevet integreringsprogrammet Oasen siden 2001. Norsk Folkehjelp Oslo, Oasen er spesielt tilrettelagt for kvinner med flyktning- og innvandrerbakgrunn. Hovedmålsettingen til Norsk Folkehjelp Oslo, Oasen har vært å styrke kvinners og ungdoms deltakelse i samfunnet og i familiene.
- Bakgrunn: Ifølge Folkehelseinstitutt når det gjelder informasjon om helse mer spesifikt, ofte vanskelig å formidle slik informasjon til personer og miljøer med “kort botid i Norge eller lite interaksjon med storsamfunnet”. Ikke minst i en pandemi er det viktig å formidle kvalitetssikret informasjon om helse til hele befolkningen. Å etablere god kommunikasjon og tillit er avgjørende (FHI).
- Mål: å organisere 4 ressursformidlere grupper som skal gi informasjon på morsmål: somali, arabisk, urdu og pashto/dari.
- Målgruppen: Voksne som har arabisk, urdu, somali og pashto/dari som morsmål, og som kan lite norsk og eller har lite kontakt med storsamfunnet.
-Metode: Ressursformidlere skal formidle informasjon på morsmål til befolkning. Hver ressursformidler skal;
- Delta på fagmøter (helse, kommunikasjon, tilbud som finnes for befolkning med flere)
- Arrangere et informasjonsmøte fysisk /digitalt for å formidle informasjon/tilbud på morsmål med inntil 15 deltakere
- Stå på stand på offentlig areal
- Dele informasjon gjennom digitale medier, samt formidle informasjon til organisasjoner, foreninger, institusjoner i sin språkgruppe
- Konklusjon: å komme i direkte kontakt med og motivere befolkningen på lokalt nivå på deres eget språk, er viktig for å lykkes med å spre informasjon til de nevnte språkgruppene. Det har vært viktig å samarbeide med organisasjoner lokalt. Målgruppa er blitt oppdatert om hvilke tilbud som finnes i samfunnet eks. Gratis advokathjelp (fri rettshjelp), aktivitetsguide i Oslo for barn og ungdom, Oslo krisesenter, frivillighetssentraler og andre viktig helse tilbud/temaer. De har fått kunnskaper om nettsider og aktiviteter og tilegnet seg informasjon som både kan gi bedre helse for deltakerne selv og deres barn. Det finnes mye informasjon om både fysisk og psykisk helse, men med lite, eller ingen norsk kunnskaper kan det være vanskelig å tilegne seg kunnskap om dette. Norsk Folkehjelp Oslo, Oasens prosjekt, «Ressursformidlere for bedre helse» har bidratt til at språkgruppene har fått kvalitetssikret informasjon og informasjon om hvilken informasjon de kan stole på.
Forfattere:
Tema:
Tema 5: Det sosiale limet: Samfunndeltakelse og fritid
Type:
Prosjekt-/praksiserfaringer
Institusjon(er):
Norsk Folkehjelp Oslo, Oasen
Presentasjonsform:
Muntlig
Presenterende forfatter(e):
Susana Biamon