Prosjektet Saemien healsoedåehkie/Samisk helseteam

Samisk befolkning i Norge har rett på likeverdige helsetjenester som ivaretar deres språklige og kulturelle behov. Dette i et helsefremmende og folkehelseperspektiv gjennom livet.

Prosjektet Saemien healsoedåehkie/Samisk helseteam


Samisk befolkning i Norge har rett på likeverdige helsetjenester som ivaretar deres språklige og kulturelle behov. Norge er forpliktet gjennom en rekke lover og internasjonale konvensjoner å tilby samisk befolkning likeverdige helsetjenester. Likeverdighetsprinsippet skal sikre samiske pasienter en differensiert og tilpasset helsetjeneste som ivaretar deres samiske språk og kultur. Dette er en forutsetning for god kvalitet på helsehjelpen som blir gitt, og også for pasientsikkerheten.
Behovet for helsetjenester tilpasset urfolks kultur, levesett og språk er godt dokumentert i internasjonal forskning. Likevel har det vist seg utfordrende å sikre samiske befolkning i Skandinavia helsetjenester som ivaretar samisk kultur og språk, spesielt i områder der samer lever i minoritet, som i sørsamisk område.
Skandinavia ligger langt bak andre urfolksland når det gjelder å utvikle likeverdige helsetjenester.. Sami klinihkka ble åpnet i Karasjok januar 2020, og skal gi samisk befolkningen spesialisthelsetjenester på eget språk. SANKS har i mange år gitt psykisk helsehjelp til samisk befolkning i hele landet.

Med det er gjort lite for å sikre samer likeverdige helsetjenester i kommunehelsetjenesten, på sykehjem, legekontor og helsestasjon. Der folk bor og lever. Og spesielt gjelder dette i områder der samer lever i minoritet, som i sørsamisk område.

Sørsamisk helsenettverk, sammen med Røros og Snåsa kommuner, og St Olavs hospital, har derfor gjennomført et pilotprosjekt i tre år mellom 2020-2023. Målet med prosjektet var å pilotere om et samisk helseteam i sørsamisk område vil kunne være med på å gi likeverdige helsetjenester. Helsepersonell med spesialkompetanse på samisk språk, kultur og helse ble ansatt i helseteamet, og har jobbet med ulike tiltak i sine kommuner og helseforetak. De har jobbet på tvers av kommuner og forvaltningsnivå, og jobbet tverrfaglig sammen, både lege, sykepleier, familieterapeut, kokk, og livsgledeansvarlig på sykehjem. Slik har de sikret samiske pasienter gode pasientforløp mellom kommune og spesialisthelsetjenesten, bidratt med kompetanseheving, og senket terskel for samiske pasienter til å kontakte helsevesenet.
Samisk helseteam har hatt fokus på pasientarbeid, kompetanseheving, samt tiltak mot samiske barn, unge og eldre. Helsefremmende og folkehelseperspektiv.

Prosjektet er først og fremst inspirert av South Central Foundation i Alaska, der urfolk driver helsetjenester for urfolk, betalt av staten som kompensasjon for den urett som er påført urfolket gjennom historien. Der er urfolkshelsepersonell satt sammen i såkalte “mikroteams”, og jobber mot inuitt-befolkningen

Forfattere:

Jenni Valseth

Tema:

Tema 4: Det gode liv = livskvalitet og helse

Type:

Prosjekt-/praksiserfaringer

Institusjon(er):

Åarjelsaemien helsoeviermie/ Sørsamisk helsenettverk

Presentasjonsform:

Muntlig

Presenterende forfatter(e):

Anne Lajla Westerfjell Kaldstad/Johan Inge Greff

Folkehelsekonferansens logoikon

Folkehelsekonferansen 2025
arrangeres av

I samarbeid med

Folkehelseforeningen

Org. nummer: 983 513 786

Telefon: 954 95 003

E-post: post@folkehelseforeningen.no

Postadresse: Postboks 6686 St. Olavs plass, 0129 Oslo