Prosjekt ukrainske flyktninger, Bergen

Ønsker å formidle videre den modellen av helsefremmende aktiviteter som skaper gode hverdagsopplevelser blant brukere , gir dem positive følelser, mestring og hjelper til bedre integrering.

Innvandring og integrering er tidens store stridstema med delte meninger som ofte debatteres og diskuteres både i media og blant befolkningen. Men hva skal gjøres får å få vellykket integrering og får at grupper av flyktninger og innvandrere ikke står utenfor felleskapet, men skal bli en del av samfunnet og får opplevelsen av sosial tilhørighet, forbedrer mental og fysisk helsetilstand og får bedre språkferdigheter.
Mer en 72 tusen mennesker har kommet til Norge på grunn av krig i Ukraina.
Frisklivssentralen I Bergen startet i september 2022 Ukraina prosjektet . Dette er lavterskel tilbud, som med enkle virkemidler gir flyktningene en meningsfull hverdag, bedre helse, og styrker den sosiale kontakten deres med det norske samfunnet.
Prosjektet har siden starten hjulpet mer enn 500 brukere gjennom sitt program. Vi har opparbeidet et godt og bredt aktivitetsprogram og har på plass fin flyt og struktur i dagligdags aktiviteter og fritidsordning med å ta i hensyn til ulike brukeres behov, fysisk form og alder. .
. Det er også etablert aktiviteter på kveldstid for familier med barn, ungdommer og med voksne som er opptatt med introduksjonsprogrammet på dagtid.
Blant våre aktiviteter har vi: utetrening, klatring, turgåing, basketball , trening for eldre, matlaging, kickboxing.
Utover det :
• Gjennomfører kurs i Hverdagsglede på ukrainsk
• I samarbeid med Hanne Brosnan, Psykolog ved UIO satt i gang med å oversette kurs Tankevirus til ukrainsk.
• Hjelper kreftpasienter og pårørende med å komme i kontakt med Vardesenteret.
• Hjelp med jobbsøking i samarbeid med NAV. Flere brukere har fått jobb og praksisplasser.
• Nytt tilbud knyttet til arbeidstrening for ukrainere med og uten relevant utdannelse, i samarbeid med Kolstihagen behandlingssenteret.
• Koordinerer og hjelper å nå de forskjellige aktivitetstilbud som er tilgjengelig for brukere, er sånn slags brobygger til å vise veien inn i det norske samfunnet.
• Hjelper ukrainske kvinner å komme i kontakt med kvinnehuset . Der får de informasjon og veiledning om prevensjon, deltar i ulike kurs.
Resultat av prosjektet er mer motiverte og fornøyde brukere som lettere lar seg innlemme i det norske samfunnet. Brukere får også erfaring i den norske dugnadsånden, noe som er helt fremmed for dem.
Jeg har fått mange gode tilbakemeldinger fra brukere, og de forsetter med å holde kontakt og være fysisk aktive etter de har flyttet til andre kommuner. De får videre hjelp og veiledning om de har behov for det.
Prosjektet bruker små ressurser og sparer samfunnet for store kostnader i videre integrering. Forbedrer helsetilstanden til brukere, de tilpasser seg raskere i Norge , aktiviteter for de unge er med på å minske risiko for uønsket aktivitet (kriminalitet) og bidrar til en trygg fremtid i Norge.

Forfattere:

Tema:

Tema 4: Det gode liv = livskvalitet og helse

Type:

Prosjekt-/praksiserfaringer

Institusjon(er):

Frisklivsentralen, Helseverenhet, Bergen

Presentasjonsform:

Muntlig

Presenterende forfatter(e):

Lena Løseth ( fra Ukraina, Mariupol)

Folkehelsekonferansens logoikon

Folkehelsekonferansen 2024
arrangeres av

I samarbeid med

Folkehelseforeningen

Org. nummer: 983 513 786

Telefon: 954 95 003

E-post: post@folkehelseforeningen.no

Postadresse: Postboks 6686 St. Olavs plass, 0129 Oslo