Prosjekt; Frivillighet, samskaping og sosial inkludering

Styrke og utvikle samhandling på tvers av sivilsamfunn, frivillighet og kommuner på nye måter gjennom (digitale) lærende nettverk.

Prosjekt Frivillighet, samskaping & sosial inkludering, et 3 åring interkommunalt prosjekt i Program for folkehelse. Prosjektet er finansiert av VTFK og kommunene Larvik, Sandefjord, Færder, Horten, Tønsberg (vertskap) har deltatt fra offentlig side. Repr. for fylkesleddene i Norges idrettsforbund, Røde Kors, FNF, Kirkens Bymisjon og VBUR har deltatt fra frivillighetens side. Målsetting:
Senke terskelen og styrke samarbeid og sosial inkludering på tvers av sivilsamfunn, frivillighet og kommuner.   Skape sosiale innovasjoner som styrker og utvikler samhandling mellom frivillighet, kommune og sivilsamfunn. Systematisk hente ut ny forståelse, ideer og muligheter for å styrke samhandlingen . Bidra til utvikling av frivillighetsplaner.  Prosjektet ble heldigitalt grunnet pandemien og eksperimenterte derfor med hvordan teorier og metoder fra styrkebasert endringsarbeid og prosessledelse kan overføres til digitale samhandlingsformer for utvikling av bedre praksis for samhandling mellom kommune, frivillighet og sivilsamfunn. Prosjektet utforsket hvordan digitale plattformer kan brukes til å skape bærekraftige lærende nettverk for å styrke samarbeid på tvers og utviklet metoder for å bygge relasjoner og vitale læringsfellesskap som utløser sosial innovasjon. Det er utviklet nye former for digital ledelse, digitale møter og -prosesser samt nye løsninger rundt måten frivilligplaner er blitt utviklet på. Det er også jobbet med formidling i storskala webinarproduksjon.
Prosjektet har fungert som en pådriver og utvikler av tverr sektorielle regionale samarbeids praksiser. Evalueringen viser at måten frivillighetsplanene er utviklet på er nytt og at alle prosjektkommunene har utviklet frivillighetsplaner/strategier. Mye taler for at frivillighetspolitikken gjøres mer relevant og treffsikker gjennom brede involverings prosesser basert på Appreciative Inquiry (AI) som er tatt i bruk. Måten metoder er tatt i bruk på gjør at terskelen til deltakelse er redusert, møtene er mer energifylte, kunnskap og erfaringer deles mer effektivt. Eks webinarer gjennomført årlig med totalt 41.800 visninger på Facebook. Perspektivene, arbeidsmåtene og innovasjonene som er tatt i bruk/ og utviklet har bidratt til dette. Ut over prosjektets mål har det oppstått flere synergier gjennom at deltakerne har bistått hverandre i utviklingen av frivillighetsplaner på tvers av kommunegrensene. Eks; fasilitering av større samskapende utviklingsprosesser, lagt til rette for bred medvirkning i flere kommunale planer i Vestfold, frivilligbørs (5 komm), bistand i nasjonalt/internasjonalt nettverk, kurs i fasilitering, produksjon av podkast og webinar. Det er opprettet et nettverk av frivilligkoordinatorer i prosjektkommune for videre samarbeid.
https://youtu.be/DASdKNAQzxg?si=6XKdUEy7Z0Dn4ruJ

Forfattere:

Belinda K Orten

Tema:

Tema 5: Det sosiale limet: Samfunndeltakelse og fritid

Type:

Prosjekt-/praksiserfaringer

Institusjon(er):

Tønsberg kommune

Presentasjonsform:

Muntlig

Presenterende forfatter(e):

Belinda K Orten

Folkehelsekonferansens logoikon

Folkehelsekonferansen 2024
arrangeres av

I samarbeid med

Folkehelseforeningen

Org. nummer: 983 513 786

Telefon: 954 95 003

E-post: post@folkehelseforeningen.no

Postadresse: Postboks 6686 St. Olavs plass, 0129 Oslo