Når politikken ikke er helsefremmende. Integreringsloven og flyktningers helse

Integreringsloven utgjør et rigid regelverk med urealistiske krav for mange flyktninger, særlig de med helseutfordringer. Loven kan utgjøre et hinder for god livskvalitet og helse for noen deltakere.

Bakgrunn
Introduksjonsprogrammet er et obligatorisk opplæringsløp for flyktninger mellom 18-55år, med formål om å gi deltakerne kunnskap om norsk språk og samfunnsliv, samt forberede dem til arbeid/utdanning.

Helseutfordringer ser ut til å være en barriere for å fullføre programmet, men det finnes lite kunnskap om hvordan helseutfordringer påvirker programdeltagelsen. I prosjektet HelseIntro undersøker vi hvordan kommuner kan legge til rette for at flyktninger med helseproblemer får et bedre utbytte av introduksjonsprogrammet. Det vil kunne føre til at de får bedre muligheter til å skape seg gode liv i Norge. Vi har blant annet fokus på hvordan lovverket påvirker programdeltagelsen.

Metode
Vi har gjennomført ca 40 semi-strukturerte intervjuer med ansatte i kommunale tjenester som møter flyktninger i sin arbeidshverdag, og deltakere i introduksjonsprogrammet. Vi presenterer funn om hvordan lovverket/politikk påvirker programdeltagelsen for deltakere med helseutfordringer.

Resultater
Ved innføring av den nye Integreringsloven har rammene rundt introduksjonsprogrammet blitt mer rigide. Loven viderefører bestemmelser som rask programoppstart, og krav om fulltidsdeltakelse, men flere flyktninger får nå kortere programtid, mens norskkravene øker.

Vi finner at mange flyktninger med helseutfordringer sliter med å fullføre programmet innenfor dagens regelverk, og at det er begrensede muligheter for å tilrettelegge programmet for helseutfordringer.

For flyktninger med helseutfordringer kan dette medføre at de må avslutte programmet før fullført programtid, og de går dermed glipp av viktig kunnskap. Andre fullfører programmet, men med dårlig læringsutbytte, fordi helseutfordringene stjeler fokus fra undervisningen. Personer som avslutter før tiden, eller fullfører men med dårlig utbytte, står i fare for verken å få jobb eller integreres i samfunnet pga. manglende norskferdigheter og kunnskap om det norske samfunn.

Regelverket rundt introduksjonsprogrammet ser ut til å kunne virke negativ inn på flyktningers helse og livskvalitet. Flere av våre informanter opplever forverring av sin helsetilstand som følge av stresset og kravene som programmet medfører. En opplevelse av å stå utenfor arbeidsliv og samfunnsliv, vil også kunne påvirke helse og livskvalitet negativt. Det å møte uoverkommelige krav kan også være årsak til at flyktninger gir opp sine ambisjoner om å skape et selvstendig liv i Norge – som særlig ser ut til å gjelde for kvinner.

Konklusjoner
Lovverket har innvirkning på deltakernes helse og livskvalitet. Personer som, grunnet et strengt regelverk, avslutter før tiden, eller fullfører men med dårlig utbytte, står i fare for verken å få jobb eller integreres i samfunnet. Det kan påvirke deres muligheter for å skape gode liv i Norge.

Forfattere:

Tema:

Tema 4: Det gode liv = livskvalitet og helse

Type:

Forskning

Institusjon(er):

Institutt for samfunnsmedisin, UiT Norges Arktiske Universitet, Tromsø

Presentasjonsform:

Muntlig

Presenterende forfatter(e):

Susanne Rolandsen

Folkehelsekonferansens logoikon

Folkehelsekonferansen 2025
arrangeres av

I samarbeid med

Folkehelseforeningen

Org. nummer: 983 513 786

Telefon: 954 95 003

E-post: post@folkehelseforeningen.no

Postadresse: Postboks 6686 St. Olavs plass, 0129 Oslo