Nabolagehelse.no – En digital plattform for geografiske helsedata for kommuner

Nabolagshelse.no er en plattform for geografiske data om helse og livskvalitet. Plattformen kan informere lokalt folkehelsearbeid ved å avdekke geografisk og sosial ulikhet innad i kommunen.

Bakgrunn
Kommunene er ansvarlige for å overvåke og fremme folkehelsen, spesielt med tanke på utjevning av sosiale helseforskjeller. Det er imidlertid utfordrende for kommunene å få en helhetlig oversikt over geografisk og sosial ulikhet. Dette skyldes at tilgang til befolkningsdata om helse og livskvalitet på mindre geografiske nivåer enn hele kommunen er begrenset, og nødvendig informasjon må sammenstilles fra forskjellige kilder. Kommunenes fremgangsmåter for å kartlegge geografiske og sosiale forskjeller varierer derfor betydelig, noe som underbygger behovet for en løsning som tilbyr en slik oversikt.

Beskrivelse av prosjektet
Nabolagshelse.no er under utvikling som en Data Science as a Service plattform som tilrettelegger geografiske data om helse og livskvalitet for kommunene. Plattformen vil tilby informasjon om en rekke faktorer relatert til helse og livskvalitet, som somatisk og psykisk helse, levekår, oppvekstforhold, miljøpåvirkninger, helseatferd og muligheter for sosial deltagelse innenfor definerte geografisk områder. Dette vil oppnås ved å integrere informasjon fra forskjellige datakilder, inkludert registerdata, barnehage- og elevundersøkelser, store surveydata, mobilitetsdata og satellittdata. Kommuner kan definere egne levekårssoner basert på analyser av sosiodemografiske faktorer som gir mest mulig homogene nabolag.

Resultater
Prosjektet har i sin første fase mottatt innovasjonsmidler fra Universitetet i Oslo. Gjennom møter med kommuner, statlige institusjoner og andre aktører har vi gjennomført en omfattende kartlegging av behovene. En første prototype vi snart være tilgjengelig for pilotkommuner.

Hva har vi lært
Når Nabolagshelse.no er fullt utviklet, vil plattformen kunne gi verdifull geografisk informasjon om helsefaktorer som er relevant for kommunenes oversikt over folkehelsen. En slik oversikt kan danne grunnlag for å identifisere utfordringer i ulike områder, sette inn tiltak og motvirke sosial og geografisk ulikhet.

Forfattere:

Vidar Sandsaunet Ulset & Tilmann von Soest

Tema:

Tema 4: Det gode liv = livskvalitet og helse

Type:

Prosjekt-/praksiserfaringer

Institusjon(er):

Norges idrettshøgskole, Universitetet i Oslo

Presentasjonsform:

Muntlig

Presenterende forfatter(e):

Vidar Sandsaunet Ulset

Folkehelsekonferansens logoikon

Folkehelsekonferansen 2024
arrangeres av

I samarbeid med

Folkehelseforeningen

Org. nummer: 983 513 786

Telefon: 954 95 003

E-post: post@folkehelseforeningen.no

Postadresse: Postboks 6686 St. Olavs plass, 0129 Oslo