Mot et kunnskapsstøttesystem for kommunene

Et system for kunnskapsstøtte for kommunene vil kunne bidra til at beslutninger og prioriteringer som gjøres innen helsefremmende og forebyggende arbeid i kommunene vil være transparente og fundert på

Bakgrunn
Helsepersonell, ledere og politikere i kommunene trenger gode kunnskapsgrunnlag for valg og beslutninger om tiltak og tjenester innen folkehelse. Gode beslutninger bør være basert på brukererfaringer, ansattes erfaringer, lokale forhold og forskningsbasert kunnskap. For ansatte i kommunen kan det imidlertid være utfordrende å innhente og anvende forskningsbasert kunnskap.
Utvikling av et system for kunnskapsstøtte til kommunene trekkes fram som en viktig satsning, men ofte mangler det lokale samarbeidsstrukturer som fremmer at forskning faktisk tas i bruk. Folkehelseinstituttet, Kunnskapskommunen Helse Omsorg Vest og Høgskulen på Vestlandet har i perioden 2021-2024 utviklet og pilotert en slik samarbeidsstruktur. Formålet har vært å utvikle metodikk for systematisk innhenting og anvendelse av forskning ut fra kommuners behov, med mulighet for oppskalering og videreutvikling til andre kommuneklynger, regioner og nasjonalt.
Metode
En modell for beslutningsstøtte som har vært prøvd ut i prosjektet er mini-metodevurderinger i samarbeid med kommunene. Dette er et verktøy som danner et beslutningsgrunnlag som skal bidra til kunnskapsbaserte beslutninger ved innføring av nye tiltak. Prosessen er et tett samarbeid mellom ansatte i den aktuelle kommunen og forskere. Oppdragene fra kommunene omhandler ulike temaer der mange er innen helsefremmende og forebyggende helse, slik som forebygging av ensomhet blant eldre, boformer for eldre og bruk av digitale verktøy inn i helsetjenesten. I tillegg er det flere temaer som omhandler helsefremmende arbeidsforhold slik som å rekruttere og beholde helsepersonell og langvakter på sykehjem.
Resultater
Utviklingen av systemet er utforskende, og erfaringer vi har gjort oss til nå har blitt samlet rapporten «Mot et kunnskapsstøttesystem for kommunene» - Beskrivelse og erfaringer med modellutprøvninger (2023). Tilbakemeldinger er i hovedsak gode, men det er rom for videreutvikling. Vår vurdering er at verktøyene for bestilling av kunnskapsoppsummeringer og for støtte til beslutning må være enkle, på norsk, forklart i klart språk og tilpasset kommunale behov. Spredning og oppskalering avhenger av faste kunnskapsinfrastrukturer lokalt, regionalt og nasjonalt.
Konklusjon
Et system for kunnskapsstøtte for kommunene vil kunne bidra til at beslutninger og prioriteringer som gjøres innen helsefremmende og forebyggende arbeid i kommunene vil være transparente og fundert på forskning og erfaringer fra en relevant kontekst. Modellen for kunnskapsstøtte prøvd ut i dette prosjektet bør bygges inn i en regional og nasjonal struktur for kommunal kunnskapsstøtte og forankres i både de deltakende kommunene og forskningsinstitusjonene.

Forfattere:

Maria Bjerk, Lars Jørun Langøien, Oddvar Førland, Herdis Moldøen

Tema:

Tema 4: Det gode liv = livskvalitet og helse

Type:

Forskning

Institusjon(er):

Folkehelseinstituttet, Høgskolen på Vestlandet, Bergen kommune

Presentasjonsform:

Muntlig

Presenterende forfatter(e):

Maria Bjerk

Folkehelsekonferansens logoikon

Folkehelsekonferansen 2025
arrangeres av

I samarbeid med

Folkehelseforeningen

Org. nummer: 983 513 786

Telefon: 954 95 003

E-post: post@folkehelseforeningen.no

Postadresse: Postboks 6686 St. Olavs plass, 0129 Oslo