B5-1 Miljø og folkehelse - ny tallerkenmodell

Tallerkenmodellen er en ny måte å kombinere og visualisere sunn og bærekraftig mat. Den nye tallerkenmodellen bør bli en guide til god hverdagsmat, som kan bidra til at vi spiser verden bedre.

Bakgrunn: Mat, matproduksjon, matforbruk og matsvinn har forunderlig liten oppmerksomhet i bærekraftsdebatten i Norge, på tross av at det står for 30 % av klimautslippene i landet.
Det handler om hva vi spiser, hvordan det er produsert, hvordan det er fraktet og behandlet, samt matsvinn, i alle ledd i kjeden. Riktig fokus på alle disse områdene vil bidra til å redusere klimaavtrykket fra maten vår.
Viken fylkeskommune har satt mål om å redusere klimaavtrykket fra mat gjennom arbeid med måltidstilbudet i kantinene våre. Fylkeskommunen har gjennomført et pilotprosjekt kalt «gratis skolemåltid, bærekraftige kantiner».

Prosjektet: 13 utvalgte skoler og kantiner har gjennomført et pilotprosjekt der målet var å tilby elevene et gratis skolemåltid. Måltidstilbudet skulle følge Helsedirektoratets retningslinjer for mat og måltider i videregående skole, følge prinsipper om et bærekraftig måltid (Matvalget) og ha minimum 30 % økologiske varer. Måltidet skulle i snitt koste maks 15 kr pr porsjon.
Flere skoler har gjennomført veiing og måling av matsvinn, og jobbet med metoder for å redusere matsvinnet.
Matvalget, en Debio-organisasjon har bidratt sterkt inn i prosjektet med faglig kunnskap og veiledningskompetanse i kantinene. NORSUS har bidratt med kompetanse og utvikling av et system for reduksjon av matsvinn.
Prosjektet startet opp 1.1.2021 og avsluttes i juni 2022. Arbeidet videreføres i ordinær drift fra skoleåret 2022-23.

Resultater: I prosjektet er det utarbeidet en veileder som synliggjør hvordan klima, bærekraft og folkehelse kombineres i skolemåltidet. Det er utarbeidet en ny tallerkenmodell, som kantinene i Viken nå oppfordres til å jobbe etter. Veilederen «Mat og måltider som viser vei» bygger på kunnskap om bærekraft og ernæring, og på erfaringer i prosjektet om gratis skolemåltid.
Mat, miljø og helse henger godt sammen, i veldig mange sammenhenger er det som er bærekraftig å spise også den sunne maten som vi bør spise mer av. Denne sammenhengen er vist i tallerkenmodellen. Modellen har tre hovedgrupper av matvarer; frukt og grønt, potet og korn, samt belgvekster, egg, meieri, fisk og sjømat. Kjøtt, sukker, salt og matfett er holdt utenom, som eksempler på matvarer vi skal bruke i begrenset mengde. Noe fra hver av de tre hovedgruppene bør inngå i ethvert fullverdig måltid.
Måltider satt sammen med bakgrunn i tallerkenmodellen kan også bli billig mat. For kantinene i Viken er det et viktig prinsipp at de lager mer mat fra bunnen på eget kjøkken. Da havner verdiskapingen der.

Hva har vi lært? Pilotprosjektet om gratis skolemåltid og bærekraftige kantiner har gitt mange resultater og svar. Det viktigste er at det er enkelt å kombinere ernæring og bærekraft i samme måltid, slik det er vist i tallerkenmodellen.

Forfattere:

Siri Solberg, Elsie Brenne

Tema:

Sosial ulikhet

Type:

Prosjekt-/praksiserfaringer

Institusjon(er):

Viken fylkeskommune, utdanning og folkehelse, Matvalget

Presentasjonsform:

Muntlig

Presenterende forfatter(e):

Elsie Brenne

Folkehelsekonferansens logoikon

Folkehelsekonferansen 2024
arrangeres av

I samarbeid med

Folkehelseforeningen

Org. nummer: 983 513 786

Telefon: 954 95 003

E-post: post@folkehelseforeningen.no

Postadresse: Postboks 6686 St. Olavs plass, 0129 Oslo