Lykken er en Nat 20, eller hvordan gaming kan bidra til inkludering og mestring.

Gaming er den største og mest populære hobbyen blant unge, likevel har det et litt dårlig rykte. Men spill og gaming kan være et utrolig viktig verktøy når man jobber med unge og utenforskap.

Under Program for Folkehelse har Horten kommune bygget et Spillrom for unge. På kvelden har det blitt en sosial møteplass for unge gamere i Horten, og på dagtid har det blitt en flittig brukt samarbeidsarena for enheter som jobber med unge med risikofaktorer. Spillrommet har blitt et kompetansesenter i kommunen for både voksne som jobber med unge, og for foreldre og foresatte som mangler kunnskap om denne hobbyen.

Spillrommet37 er et tilbud som gir alle lik tilgang på det som er den mest populære hobbyen blant unge, gaming. Uansett om man sitter med det nyeste utstyret hjemme, eller ikke har noe, kan man her møtes og dele denne hobbyen. De unge brukerne møter trygge voksne som både forstår hobbyen og deres interesse for den, og hvor de er med på å utvikle tilbudet. For de fleste som spiller er det en selvfølge at gaming er en sosial aktivitet, selv om mange voksne ikke er klar over det. På det åpne tilbudet kveldstid er Spillrommet37 en arena hvor de kan møte medspillerne sine fysisk, og ikke bare i en online setting, og på denne måten også kunne utvide sin sosiale omgangskrets.

Både skole og barne-og familie-enheten melder om at de har en voksende gruppe unge hvor bl.a. skolefravær øker, en gruppe som har gaming som felles interesse. Og for noen er gaming ikke bare en interesse, men en trygg arena når verden utenfor ikke føles trygg. Spillrommet37 har siden sommeren 2023 jobbet tett med grupper av unge, hvor man bruker deres interesse for gaming til å gi dem en bedre hverdag. Dette kan være ved å jobbe med sosiale aspekter, ved å gi dem en mulighet til å skinne og lære bort sine kunnskaper, og for noen ved å gi dem en positiv grunn til å forlate huset.

Under Program for Folkehelse har prosjektet blitt fulgt av KoRus Sør, som har sett på hvordan man har jobbet med brukermedvirkning og hvilken effekt tilgangen på Spillrommet har hatt på de unge brukerne. Inkludert i denne følgeforskningen har man også hatt mulighet til å bidra med spørsmål inn i UngData-undersøkelsen i 2021 og i 2023.

Forfattere:

Tema:

Tema 5: Det sosiale limet: Samfunndeltakelse og fritid

Type:

Prosjekt-/praksiserfaringer

Institusjon(er):

Horten kommune

Presentasjonsform:

Muntlig

Presenterende forfatter(e):

Jan-Egil Holter-Wilhelmsen

Folkehelsekonferansens logoikon

Folkehelsekonferansen 2024
arrangeres av

I samarbeid med

Folkehelseforeningen

Org. nummer: 983 513 786

Telefon: 954 95 003

E-post: post@folkehelseforeningen.no

Postadresse: Postboks 6686 St. Olavs plass, 0129 Oslo