Livsgledehjem= arbeidsglede
Ansatte i livsgledehjem får benytte fagkunnskap, motivasjon, engasjement og kreativitet, påvirke egen arbeidshverdag og opplever livsgledearbeidet som meningsfullt.
Bakgrunn: Livsgledehjem sikrer at psykososiale behov ivaretas systematisk, uavhengig av hvem som er på jobb. Fagkunnskap, motivasjon, engasjement, kreativitet og oppleve mulighet til å påvirke egen arbeidshverdag er viktige faktorer for arbeidsglede.
Beskrivelse: LFE gjør årlige undersøkelser hos alle livsgledehjemmene, abstraktet er basert på 3088 ansatte sine svar i 2022. Forskningsstudier på NTNU viser at livsgledehjem gir økt arbeidsglede og at ansatte ved livsgledehjemmene har høyere grad av tillit til sine ledere enn ved sykehjem som ikke er livsgledehjem. Livsgledekriteriene og livsgledesirkelen er utgangspunkt for livsgledearbeidet. Ansatte jobber forebyggende ved å ivareta beboers identitet og selvfølelse ved å tilby meningsfulle aktiviteter og tilbud om frisk luft.
Resultater: 92,2 % svarte at de er motivert til å jobbe med livsglede for beboerne. 88,3 % svarte at de blir motivert av å jobbe med livsgledearbeidet. Gjennom en livshistoriekartlegging og samarbeid med pårørende sikres brukermedvirkning.
79 % svarte at de får benyttet sitt engasjement og kreativitet i livsgledearbeidet.
80,1 % svarte at Livsgledearbeidet bidrar til at de føler seg engasjert på jobb. Livsgledearbeidet personsentrerte fokus påvirker ansattes holdninger og verdier. Det er rom for at ansatte tenker utenfor boksen, og livsgledehjem oppfordrer til en rikelig dose med sunn galskap i hverdagen.
82,9 % svarte at de har mulighet til å påvirke livsgledearbeidet ved sin avdeling. 86 % av ansatte ved livsgledehjemmene svarte at livsgledearbeidet gjør at de opplever økt arbeidsglede
88 % av ledere på livsgledehjemmene svarte at livsgledehjem har i svært stor grad ført til økt arbeidsglede blant ansatte
Hva vi har lært: svarene fra ansatte på livsgledehjemmene er ganske tydelige på at livsgledearbeidet er noe som gir dem arbeidsglede. Og lederne ser en kjempestor forskjell blant sine ansatte.
Hovedbudskap: Livsgledearbeidet er variert og gir gode muligheter for aktivt nærværsarbeid. Det er krevende å rekruttere og å beholde helsepersonell, emosjonell belastning er en del av utfordringen. Ved livsgledehjem fokuseres det på beboers ressurser, det som gir glede og mestring. Ansatte erfarer hvilken direkte verdi de har på beboernes liv. Ved å jobbe personsentrert respekteres beboernes identitet, autonomien ivaretas, det er tillitsskapende tiltak og potensiale for å unngå bruk av tvang, overgrep og forebygging av belastningen på ansatte er betydelig. Det er helsefremmende for både beboer, helsepersonell, og også pårørende. Pårørende er en sentral rolle i livsgledearbeidet, de inviteres og inkluderes i den grad de selv ønsker og mestrer. Livsgledearbeidet bidrar til transparent kommunikasjon og søker å videreføre levende relasjoner mellom beboer og dennes nettverk.
Forfattere:
Christine Sandø- Lundemo
Tema:
Tema 2: Arbeidsliv for alle
Type:
Prosjekt-/praksiserfaringer
Institusjon(er):
Livsglede for Eldre
Presentasjonsform:
Muntlig
Presenterende forfatter(e):
Mette Schultz