Kunnskapsbasert argumentasjon for helsefremmende kommunepolitikk.
Tilbud i frisklivssentral for eldre profitterer befolkning og kommuneøkonomi. Høyere utdanning er viktige samarbeidspartnere.
Intro:
Frisklivsentralens (FLS) økonomi og tjenester diskuteres ofte. Som del av et flerårig samarbeid, har en kommunal frisklivssentral og fysioterapeututdanningen ved Høgskulen på Vestlandet hatt prosjektarbeid med dokumentasjon og kartlegging av tilbudet Aktiv Senior. Tilbudet er et aktivitets – og sosialiseringstilbud for eldre, som var foreslått nedlagt av kommunestyret. Prosjektarbeidet ble gjennomført av en studentgruppe i emnet Health Promotion and Preventive Work og vurderte mulige konsekvenser av nedleggelse.
Problemstilling:
Hvilke konsekvenser kan nedlegging av Aktiv Senior som aktivitets - og sosialiseringsarena ha for kommunen, på kort og lang sikt?
Quality Adjusted Life Years (QALYs) ble brukt som indikator på kost-nytte ved endring av livsstilsrelaterte sykdommer, inaktivitet, funksjonsnedsettelse og hjelpebehov i den eldre befolkningen.
Metode:
Feltobservasjon på aktivitetstilbudets tre lokasjoner og spørreskjema. Feltobservasjonene ble utført gjennom instruktørrolle og deltakelse i Aktiv senior, og utfyllende deltakersamtaler. Spørreskjemaet inkluderte 29 spørsmål. 31 % av de spurte svarte, som ga 47 respondenter. Spørsmålene omhandlet livssituasjon og tanker om tilbudet på FLS, både innhold, geografi og økonomisk kostnad.
Resultat:
Fysioterapeut og annet helsepersonell leder Aktiv Senior, noe deltakerne verdsetter. 75 % av respondentene var kvinner og 25 % menn. 75 % alder 60-74 år og 25 % alder 75-90 år. Terskelen er lav for deltakelse, med kort transporttid og gratis deltakelse. 98% svarte at de deltar minst én gang i uken. 85 % bruker mindre enn 14 minutter på transport. 94 % var veldig fornøyd med tilbudet. Det ble blant annet rapportert bedre balanse og fysisk utholdenhet, i tillegg er det sosiale avgjørende. Smertelette hadde også betydning, der 17 % opplevde vesentlig smertelette og 41 % noe smertelette. Skulle aktivitetstilbudet bli nedlagt, ga 81 % av deltakerne uttrykk for at deres aktivitetsnivå ville bli redusert.
I 2017 ble 1 QALY estimert til 1,3 mill NOK. Endring fra inaktiv til aktiv livsstil, gir økning i QALYs på 3,52 år for aldersgruppen 60-69 og 2,87 år for aldersgruppen 70-79. Gjennomsnittlig behov for hjemmetjenester for alder 67-79 var 5,6 timer pr. uke i 2018, til 475 NOK/time. Besparelse ved økning i QALYs ble forventet å være 8,31 mill NOK for aldersgruppen 60-90 år. I tillegg til å være tjente QALYs, er det kostnader spart grunnet økt aktivitetsnivå. Det ventes å utsette hjelpebehov med 3,52 år for alder 60-69.
Konklusjon:
Aktiv Senior gir god mulighet til å øke fysisk aktivitetsnivå blant eldre i kommunen, til lavere kostnad enn å redusere tilbudet. Tilbudet fremmer helse, mens det motsatte gir økte kostnader for kommunen og reduserte QALYs.
Forfattere:
Irene-Charlotte Fjell Kjønnerød1, Anita Svarstad Greenland2, Helga K. Kaale1, Sigrid Hansen Strandbakke1, Silje Hauge Aasheim1
Tema:
Tema 4: Det gode liv = livskvalitet og helse
Type:
Prosjekt-/praksiserfaringer
Institusjon(er):
1.Høgskulen på Vestlandet. 2. Askøy kommune.
Presentasjonsform:
Muntlig
Presenterende forfatter(e):
Kjønnerød, Irene-Charlotte Fjell