Krafttak for folkehelsa: behovsidentifisering av tjenester og tilhørighet!
Behovsidentifisert forskning er et viktig premiss for prioritering av forskningsinnsats. Gjennom dialog vil vi styrke brukermedvirkning og engasjement for fremtidig forskning innen folkehelse.
Bakgrunn:
I møte med samfunnets store utfordringer er det behov for å jobbe tverrsektorielt og målrettet. Blant de identifiserte utfordringene er det store misforholdet mellom etterspørsel etter helse- og velferdstjenester og tilgang på økonomiske og menneskelige ressurser i tjenestene, manglende prioritering av helhetlig forebygging og helsefremming, og den store andelen som opplever utenforskap. Med det som bakgrunn har Universitetet i Sørøst-Norge (USN) organisert sin forskning i fem strategiske områder for å gi kraft i kunnskapsutvikling som er nødvendig for å møte de store samfunnsutfordringene. Vi ønsker å trekke frem to områder spesielt, nemlig området «fremtidens helse- og velferdstjenester» og området «oppvekst, tilhørighet og livsmestring». Begge disse områdene har stor betydning for folkehelsen, og bør bygges på behovsidentifisering.
Beskrivelse av de strategiske forskningsområdene:
Gjennom vår satsing på oppvekst, tilhørighet og livsmestring, ønsker vi å skape ny kunnskap som kan bidra til å styrke barn og unges rettigheter, ressurser og muligheter i et mangfoldig og inkluderende samfunn. Satsingen på helse og velferd utforsker blant annet hvordan helse- og velferdstjenestene kan lykkes med innovasjon, digitalisering og implementering av helse- og velferdsteknologi, samt bærekraftige løsninger for helse og utdanning. De strategiske forskningsområdene er tverrfaglig og involverer forskere fra ulike fakulteter og institutter, som samarbeider med nasjonale og internasjonale partnere, relevante aktører fra praksisfeltet; kommuner, fylkeskommuner, helseforetak, beslutningstager og brukere. Vi vil presentere eksempler fra forskningsprosjekter innen det sentrale forskningsområdet som omhandler barn og unges oppvekstsvilkår og som peker på betydningen av tilhørighet, samt intervensjoner for å bedre livskvalitet blant eldre med demens.
Tiltak temacafe for behovsidentifisering av forskning:
På folkehelsekonferansen møtes deltakere fra en rekke aktører innen akademia, offentlig, privat og frivillig sektor. Dette er ansatte og brukere av tjenester som har viktige perspektiv når vi skal identifisere behov og forskningsområder som bør prioriteres. Gjennom en temacafe ønsker vi å legge til rette for innspill, refleksjoner og kommentarer fra et mangfold av interessenter innen folkehelse. Temacafeen vil innledes med presentasjon av de to strategiske forskningsområdene, før deltakerne deles inn i grupper og svarer opp konkrete diskusjonstema. Innspillene fra deltakerne vil arbeides inn i områdeplanene og prioriteringslisten til de to strategiske forskningsområdene.
Forfattere:
Lena Heyn, Solfrid Bratland-Sanda, Mette Bunting og Vibeke Krane
Tema:
Tema 4: Det gode liv = livskvalitet og helse
Type:
Prosjekt-/praksiserfaringer
Institusjon(er):
Universitetet i Sør-Øst Norge
Presentasjonsform:
Muntlig
Presenterende forfatter(e):
Lena Heyn