Is participation enough?

Vi trenger mer kunnskap om bruken av barnekonvensjonen, kunnskap om barn og unges forutsetninger for deltakelse og læring, samt nok tid og større ambisjoner!

Barns rettigheter til medvirkning trenger ikke flere gode intensjoner. Det trenger kunnskap om bruken av barnekonvensjonen, kunnskap om barn og unges forutsetninger for deltakelse og læring, samt nok tid og større ambisjoner!

Voksne blir veldig stolte når de kan fortelle at de har sørget for medvirkning med og for barn og unge. Men er barn og unge bare med, eller lar vi de få påvirke? Lar vi de få endre noe, i stedet for å kanskje bare velge noe?

Hva om vi lar barn og unge få påvirke, ikke bare medvirke? Tenk om de fikk bestemme noe, avgjøre noe, bruken kunnskapen de har om seg selv og hverandre til å skape nye løsninger, andre valg, bedre løsninger? Hva vil det kreve av voksne for å få det til? Og hva blir gevinsten for barn, unge og framtiden?

Det er på høy tid at vi utfordrer medvirkningsperspektivet, og gir det innhold, praksis og realisme. Ikke bare ord om hvor «flinke» barn og unge er når de engasjerer seg, eller fremheve mangel på tid vi voksne har når vi skal legge til rette for det.

Retten til medvirkning er en viktig rettighet barn og unge har etter FNs Barnekonvensjon. Den gjennomsyrer alt voksne må gjøre når de skal vurdere barns beste. Skal vi virkelig oppfylle rettigheten må vi gi arbeidet bedre forutsetninger, tenke nytt og annerledes, og jobbe kunnskapsbasert med føringene som Barnekonvensjonen gir oss. Og kraften barn har i seg, i sitt engasjement, den må få slippe fram, faktisk på bekostning av voksnes definisjonsmakt.

Kun ammen med barn og unge kan voksne starte en bevegelse for å fronte ungdoms klokskap og erfaringer, barnekonvensjonens grunnlag for gode prosesser, og voksnes forståelse for barns rettigheter. Vi må løfte medvirkning opp på systemnivå og bidra til at offentlig virksomhet kan forstå mer av hvordan artiklene i barnekonvensjonen henger sammen og hva som må til for å etterfølge dem og levere på barn og unges rettigheter på ordentlig.

Forfattere:

Tema:

Tema 3: Når ungdom får bestemme

Type:

Prosjekt-/praksiserfaringer

Institusjon(er):

Barnestemme.no

Presentasjonsform:

Muntlig

Presenterende forfatter(e):

Ida Eliseussen

Folkehelsekonferansens logoikon

Folkehelsekonferansen 2024
arrangeres av

I samarbeid med

Folkehelseforeningen

Org. nummer: 983 513 786

Telefon: 954 95 003

E-post: post@folkehelseforeningen.no

Postadresse: Postboks 6686 St. Olavs plass, 0129 Oslo