Hvorfor skal vi snakke om rus? Prosjekt ungdom og rus i Vestfold og Telemark

Gjennom systematisk kompetanseheving og medvirkning, har fylkeskommunen etablert et fagnettverk for psykisk helse og rus, bygget samarbeidsstrukturer, rutiner og ressurser på feltet rus.

Bakgrunn
I 2020-21 var det flere rusrelaterte dødsfall blant ungdom i videregående opplæring i Vestfold og Telemark. I tillegg ble det dokumentert økt rusbruk blant ungdom. Dette var bakgrunnen for at Vestfold og Telemark fylkeskommune tok initiativ til prosjektet psykisk helse- og rus. Prosjektet ble gjennomført med støtte fra Utdanningsdirektoratet i perioden 2021-2023.

Prosjektet
Målet har vært å styrke skolenes forebyggende arbeid for å møte ungdom som står i ulike utfordringer på en profesjonell og støttende måte. Det ble etablert et fagnettverk for psykisk helse og rus med spesiell vekt på rus. Samarbeid med andre kommunale tjenester og yrkesgrupper inngikk som en vesentlig del av tiltaket.

Resultater
Fagnettverk for psykisk helse og rus har hatt en helt sentral rolle i å nå prosjektmålene ved at nettverket er etablert med tverrfaglige og tverretatlige strukturer. Nettverkets struktur tilrettelegger for at arbeidet kan videreføres innen andre sentrale temaer knyttet til livsmestring og psykisk helse. Evaluering viser at deltakere i nettverket opplever å ha tilegnet seg økt kompetanse i tråd med prosjektets visjon om å ruste voksne til å bli trygge og relevante i møte med ungdom som har utfordringer med psykisk helse og rus. Slik har prosjektet skapt inkluderende og helsefremmende opplæringsarenaer, som kan bidra til økt livsmestring og økt gjennomføring av videregående opplæring.

Medvirkning har vært prosjektets bærebjelke. Ungdom har vært involvert tidlig i prosessene og vi har favnet bredt for å fange opp ulike stemmer. Ungdom har opplevd at deres stemme har blitt hørt, og deres innspill har blitt tatt til følge. Resultatet er at voksne som arbeider med ungdom nå kan møte dem på en mer relevant, profesjonell og støttende måte. Det er utarbeidet en rekke ressurser på rus gjennom prosjektperioden:

Undervisningsopplegg er utviklet i samarbeid med ungdom, lærere, Korus-sør og NRK skole. Opplegget er basert på Leo Ajkic og NRKs serie «RUS». Ungdom har gitt tilbakemelding på at undervisningen engasjerer og øker deres bevissthet om utfordringer knyttet til rus.

Vi har utarbeidet rutiner for håndtering av rusutfordringer på våre opplæringsarenaer, der vi har adressert lovforståelse og politiets nye rolle i russaker. Prosjektet har gitt ringvirkninger som at flere skoler har tatt initiativ til å etablere lokale samarbeidsstrukturer med hjelpetjenester knyttet til egen skole.

Hva har vi lært?
Medvirkning har vært helt sentralt – på alle nivåer. Aktiv bruk av workshops med både voksne og ungdom har vært en sentral metode og dette har vært helt avgjørende for resultatet.

Forfattere:

Eline Sveinsson Momrak

Tema:

Tema 8: Trygghet i hjemmet og i lokalsamfunnet

Type:

Prosjekt-/praksiserfaringer

Institusjon(er):

Vestfold fylkeskommune

Presentasjonsform:

Muntlig

Presenterende forfatter(e):

Kjersti Lekve

Folkehelsekonferansens logoikon

Folkehelsekonferansen 2024
arrangeres av

I samarbeid med

Folkehelseforeningen

Org. nummer: 983 513 786

Telefon: 954 95 003

E-post: post@folkehelseforeningen.no

Postadresse: Postboks 6686 St. Olavs plass, 0129 Oslo