Hjertesteinprosjektet

Å gi av seg selv gir en følelse av mening, samtidig som en bidrar til samfunnet. Liten handling kan ha stor betydning. Prosjektet tar opp dette tema og ønsker inspirere andre.

Bakgrunn
I pandemiens første fase gikk jeg tur i nabolaget og så dekorerte vinduer med tegninger av regnbuer og ordtaket «alt blir bra». Jeg opplevde det som trøst og glede, noe som angikk oss medmennesker imellom. Jeg la merke til hvordan dette ble tatt videre til sosiale medier o.l. – det skapte samhørighet. Da tredje bølge av koronaen satte inn våren 2021 tenkte jeg; hva nå? Når samfunnet var nedstengt, ble det å bruke naturen viktig for mange. Jeg ønsket å bidra med trøst og glede, men følte at «Alt blir bra» var litt oppbrukt. Jeg måtte finne på noe som overrasket turgåere.
Tiltaket
Min ide var å spre glede. Male vanlige grå steiner med hjerter i alle slags farger og skrive et skilt med teksten: «fra mitt hjerte til ditt hjerte, eller du kan gi et videre til en du vil glede». Jeg malte 300 hjertesteiner og lot de stå i en krukke ved en varde. Etter noen dager gikk jeg opp for å se om krukken sto der eller var ødelagt. Gleden var stor da krukken sto på sammen plass, bare et par hjertesteiner lå igjen. Prosjektet tok jeg videre til kommunestyret i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse. Så 230 hjertesteiner på en tursti som skolebarn bruker til skolevei. Vedlagt var samme beskjeden om å ta til seg selv eller gi videre til en de ville glede. Jeg ga av min tid, lagde noe jeg selv opplevde som vakkert. Jeg ville vise at en enkel «grå stein» blir sett fordi den fikk hjertesymbolet – som er selvforklarende. Så enkelt kan vi glede og trøste hverandre. Den beste opplevelsen jeg håpet å gi videre var det uventede i at det var noen som ville gi deg noe, uten at det ble forventet gjengjeld.
Resultater
Pr dags dato er det malt og gitt videre ca 4.000 hjertesteiner pluss en installasjon med steiner som ble laget etter Kongens nyttårstale i Frivilligåret 2022. Han ba oss gjøre noe for fellesskapet, stort eller smått. Jeg lagde en installasjon med hundrevis av hjertesteiner i mange farger for å synliggjøre alle de «usynlige» frivillige som bidrar med noe «smått», men som oppleves stort for mottaker av hjelpen/omsorgen. Hjertesteiner har også funnet veien til land verden over – og fra sør til nord i Norge. I de tre årene har det strømmet på med kort, meldinger, telefoner og bilder på sosiale medier - historier om hjertesteiner som har blir gitt til trøst, gitt til glede. Så uendelig mange eksempler på at et lite hjerte malt på en stein kan varme ekte hjerter.
Hva har jeg lært?
Fra en liten tanke om å spre litt glede, kan et verdibasert prosjekt vokse seg fram. Små handlinger kan føre til store endringer. Forskning viser at livskvaliteten øker når du har en følelse av mening og bidrar i samfunnet (Rådet for psykisk helse). Hver og en må finne sin måte, men vi har alle noe å bidra med. Jeg fant min måte og håper det kan være til inspirasjon for andre.

Forfattere:

Lisbeth Marie Aasebø

Tema:

Tema 5: Det sosiale limet: Samfunndeltakelse og fritid

Type:

Prosjekt-/praksiserfaringer

Institusjon(er):

Askøy kommune

Presentasjonsform:

Muntlig

Presenterende forfatter(e):

Linda Vikøyr Brynjulfsen

Folkehelsekonferansens logoikon

Folkehelsekonferansen 2025
arrangeres av

I samarbeid med

Folkehelseforeningen

Org. nummer: 983 513 786

Telefon: 954 95 003

E-post: post@folkehelseforeningen.no

Postadresse: Postboks 6686 St. Olavs plass, 0129 Oslo