Herregårdshagen i Larvik – Fra et temporært eksperiment til en innovativ arena
Kulturminner er en ressurs som mange mennesker kan oppleve tilhørighet og stolthet til, om man jobber aktivt for å inkludere, tilrettelegge og målrettet med innovasjon.
Problem/bakgrunn /behov
Larvik kommune har i en årrekke forsøkt å avklare hvordan man skal utvikle en nedlagt skoletomt med tomme skolebygg midt i byen. Ønske om å reetablere en historisk herregårdshage har blitt lansert i mange år uten å få tilstrekkelig tilslutning politisk. Presset på den store, sentrumsnære eiendommen midt i den historiske delen av byen har vært stor, da den er attraktiv for entreprenører og boligutviklere. Samtidig er Larviks grevskapshistorie unik i norsk sammenheng og ambisjonene om å videreutvikle dette potensiale i en byutviklingssammenheng har vært tydelig definert.
Prosjektbeskrivelse/Tiltak
I forbindelse med Larviks byjubileum i 2021 – Vi 350, ble det i løpet av en sommer etablert en temporær hage i en av de gamle skolegårdene. Larvik Museum, NTNU, Larvik hagelag, barnehager, skoler og andre frivillige var med på å bygge, så, plante, skjøtte og høste. En Akselerator, en aksehage og en trekronegang ble bygget opp i løpet av noen få uker. Flere arrangementer og ukentlige aktiviteter ble gjennomført i anlegget i månedene etter at det var etablert.
Resultater
Økt kunnskap og stolthet til grevskapshistorien blant innbyggerne, ingen hærverk eller skader underveis, prioritering av Herrregårdshagen i Byutviklingsprogrammet, lokal politisk forankring og finansiell støtte, betydelig økonomisk tilskudd fra regionale og statlige myndigheter, et styrket samarbeid mellom kommune og kulturminneforvaltningen, spennende utviklingsmuligheter.
Lærdom
Vi har i prosjektet virkelig erfart at ballen kan begynne å rulle. Erfaring gir en helt annen legitimitet og forståelse i utviklingsprosjekter. Bred involvering og stor innsats i en tidlig fase ga kraft og styrke når anlegget var etablert og vi trengte oppslutning på arrangementer og bidrag til skjøtsel. Det lokale engasjementet påvirker det politiske miljøet og motvind kan snu til medvind. Dette gir igjen styrke når man skal søke å finne samarbeidspartnere og bidragsytere eksternt utenfor kommunen. Vi opplevde at mange følte seg inkludert i prosjektet og at grupper som vanligvis ikke deltar, var aktivt med underveis og i etterkant.
Forfattere:
Tema:
Tema 5: Det sosiale limet: Samfunndeltakelse og fritid
Type:
Prosjekt-/praksiserfaringer
Institusjon(er):
LARVIK KOMMUNE
Presentasjonsform:
Muntlig
Presenterende forfatter(e):
Ingerid Heggelund