Harstad kommune – et trygt lokalsamfunn

Å jobbe tverrsektorielt i et trygt lokalsamfunn har ført til større oppmerksomhet rundt skader, ulykker og hvordan man kan forebygge disse.

Bakgrunn

Hvert år behandles 12% av Norges befolkning for skader. Harstad kommune har vært godkjent som et trygt lokalsamfunn siden 1994. En slik godkjenning betyr at vi har forpliktet oss til å jobbe aktivt med å forebygge skader og ulykker.

Beskrivelse av prosjektet

Trygge lokalsamfunn-arbeidet ledes av en tverrsektoriell gruppe bestående av øverste lokale leder i sykehus, politi, universitet, vegvesen, i tillegg til ordfører og kommunedirektør. Det utarbeides årlig en kort tosidig plan som beskriver arbeidets mål, strategi og årets aktiviteter. Det rapporteres årlig til kommunestyret på gjennomført arbeid. Vi har en egen koordinator for trygge lokalsamfunn i 50% stilling som driver arbeidet og vi har tre forum; for barn og unge, eldre og trafikk. Her deltar kommunale aktører i tillegg til representanter fra andre sektorer og frivillige organisasjoner.

Kunnskapsformidling til ansatte og innbyggere er en viktig del av det skadeforebyggende arbeidet. Sosiale medier kan nå ut til mange, og vi bruker facebook aktivt. For eksempel har vi i adventstiden delt tips om julegaver som kan forhindre skader og ulykker. Vi har gjort et forsøk med ungdommer som skulle lage innhold om temaet på TikTok, men det viste seg at formidling av skadeforebyggende informasjon på denne kanalen er krevende.
Vi baserer mye av informasjonsarbeidet på «aksjoner». I 2023 arrangerte vi Verdens største seniortrening med 268 deltagere. Vi fikk en Guinness world record “Largest senior citizen health awareness lesson». Her underviste vi personer over 65 år om viktigheten med å trene for å unngå fall og vi lærte dem tre enkle øvelser for bedre styrke og balanse. Ved å gjennomføre arrangementer som vekker medias interesse, får vi formidlet budskapet også til innbyggerne som ikke er til stede på arrangementet. Verdens største seniortrening ble godt dekket av lokalaviser og NRK både før og under arrangementet. Vi fikk formidlet betydningen av å trene styrke og balanse til mange tusen innbyggere i regionen.

Resultater

Gjennom å ha vært et trygt lokalsamfunn og arbeidet aktivt med å forebygge skader og ulykker over mange år er vi blitt gode på det. I barnehagene henger vi sekkene så høyt at det ikke oppstår fare for kvelning og vi har skåldesikre kraner og komfyrvern. I befolkningen er det vanlig å bruke piggsko eller brodder, også i yngre generasjoner. Vi jobber aktivt med å inkludere skade og ulykkesforebyggende tankegang i alle planprosesser.

Hva har vi lært?

Ved å være godkjent som er trygt lokalsamfunn har vi fått en oppskrift på hvordan vi kan ivareta folkehelselovens krav om å bidra til å forebygge skader. I mitt innlegg vil jeg dele erfaringer fra flere av våre forebyggende aktiviteter.

Forfattere:

Tema:

Tema 8: Trygghet i hjemmet og i lokalsamfunnet

Type:

Prosjekt-/praksiserfaringer

Institusjon(er):

Harstad kommune

Presentasjonsform:

Muntlig

Presenterende forfatter(e):

Elin K. Storsletten

Folkehelsekonferansens logoikon

Folkehelsekonferansen 2025
arrangeres av

I samarbeid med

Folkehelseforeningen

Org. nummer: 983 513 786

Telefon: 954 95 003

E-post: post@folkehelseforeningen.no

Postadresse: Postboks 6686 St. Olavs plass, 0129 Oslo