P-93 Gratis legemidler til røykeslutt

Tiltak rettet mot røykere vil kunne bidra til å redusere sosial ulikhet i helse og bedre folkehelsen. Gratis legemidler til røykeslutt vil særlig kunne appellere til personer med lav inntekt.

Bakgrunn: Røyking er en av hovedårsakene til sosial ulikhet i helse og den enkeltfaktoren som bidrar mest til sykdom og tidlig død i Norge. På tross av stadig nedgang i dagligrøyking, vil røyking representere et folkehelseproblem i mange år framover.
Helsekonsekvensene av røyking bæres av kommunen med sin befolkning. Kommunene er pålagt å gi befolkningen helsefremmende og forebyggende helsetilbud. Kunnskapsbasert hjelp til røykeslutt kan forebygge sykdom og sykefravær, og gi flere gode leveår og friskere hjemmeboende eldre, og på den måten gi gevinst for både kommunen og innbyggerne.

Prosjektet: Høsten -20 startet Helsedirektoratet et treårig prøveprosjekt i Vestre Viken helseforetak med tilbud om gratis legemidler til røykeslutt. Disse har til nå ikke vært dekket av det offentlige. Prosjektet ser på om flere benytter anbefalt metode for røykeslutt, legemidler kombinert med veiledning, når pris ikke er en barriere, og om flere lykkes. Målgruppen er dagligrøykere i de 22 kommunene i regionen (ca. 45000 innbyggere). Tilbudet gis ved de kommunale frisklivssentralene. De tilbyr veiledning og kurs i røykeslutt i kombinasjon med gratis legemidler, i form av verdikuponger som byttes inn i legemidler på fysiske apotek. Målgruppen blir henvist av helsepersonell eller tar kontakt selv.
Prosjektet vil undersøke i) langtidseffektene og kostnad-nytten av å dele ut gratis legemidler i regi av frisklivssentralene ii) effekten på henvisningsfrekvensen til frisklivssentralene. Det inkluderer svar på følgende: Når tilbudet personer med lav sosioøkonomisk status? Deltar flere på røykeslutt-tilbudet ved frisklivssentralene når de får tilbud om gratis legemidler?
Prosjektet er en del av regjeringens tobakksstrategi og bygger på et dansk prosjekt med gode resultater.

Resultater: Fra prosjektoppstart sep.20 til des.21, har frisklivssentralene hjulpet over 1600 personer med røykeslutt. I 2019 var tilsvarende tall for hele Norge ca. 800 personer.
Folkehelseinstituttet evaluerer prosjektet. Resultater på effekt, inkludert sosioøkonomiske variabler, vil foreligge ila. -22. Tilbakemeldinger fra kommunene er at tilbudet treffer målgruppen. En betydelig andel er røykfrie ved kurs-/veiledningsslutt. Basert på resultatene vurderer myndighetene nasjonal tilgang.

Hva har vi lært? Tilbudet om gratis hjelp til røykeslutt er en viktig del av de kommunale frisklivssentralenes bidrag inn i det lokale folkehelsearbeidet.
Den store oppslutningen om tilbudet kan tyde på at å tilby gratis legemidler har en positiv effekt på henvisningsfrekvensen og deltakelsen. Informasjonskampanjer har trolig bidratt til å øke interessen for tilbudet. De fleste deltakerne har tatt kontakt selv. Vi har ikke mulighet til å skille effekten av kampanjen fra effekten av "gratis" legemidler.

Forfattere:

Silje Sondell Berg, Anna Naume Solem

Tema:

Annet innen folkehelsearbeid, inklusive metoder for samarbeid på tvers av sektorer.

Type:

Prosjekt-/praksiserfaringer

Institusjon(er):

Helsedirektoratet

Presentasjonsform:

Poster/plakat

Presenterende forfatter(e):

Anna Naume Solem

Folkehelsekonferansens logoikon

Folkehelsekonferansen 2024
arrangeres av

I samarbeid med

Folkehelseforeningen

Org. nummer: 983 513 786

Telefon: 954 95 003

E-post: post@folkehelseforeningen.no

Postadresse: Postboks 6686 St. Olavs plass, 0129 Oslo