Følgeforskning på innovative mat- og distribusjonssamarbeid i Horten kommune

Styrket bærekraft og folkehelse i bred forstand kan fremmes gjennom tverrsektorielle og innovative samarbeid internt i kommunen og med eksterne aktører gjennom realisering av lokale matsystemer.

Bakgrunn
Det er behov for kunnskap om hvordan man kan arbeide med komplekse og sammensatte samfunnsutfordringer og endringsprosesser knyttet til landbruk, matsikkerhet, helse, ernæring og utenforskap. Det er behov for å tenke mer helhetlig på utfordringer og muligheter, og å samarbeide og samskape på tvers av sektorer og aktørtyper for å finne fram til nye løsninger som kan hindre utenforskap og legge til rette for kunnskap og vaner for et sunt kosthold.
Følgeforskningen på Horten kommune sine aktiviteter knyttet til lokal handel har som mål å bidra til økt kunnskap om hvordan innovative samarbeid kan bli realisert til tross for den sektorvise inndelingen av kommuner og omfattende regelverk knyttet til innkjøp. Forskningen innebærer å studere hvilke politiske og administrative steg som har blitt tatt og hvilke faktorer som hindrer og støtter opp om varige samarbeid. Videre søker forskningen å synliggjøre bredden av positive virkninger slike ordninger kan ha, og gjennom samskapende prosesser vil vi bidra til ytterligere styrking av samarbeidet, engasjement og aktiviteter.
Metoder
Forskningen varer fram til august 2024. Datainnsamlingen innebærer analyse av kommunale dokumenter og intervju av sentrale personer i ordningen. I april vil vi fasilitere en workshop med samskapende dialoger rundt erfaringer med ordningen og hvordan videreføring og videreutvikling av samarbeidene best kan fortsette og styrkes.
Resultater
Forskningen så langt indikerer at ordningen er muliggjort gjennom god forankring i politiske vedtak, engasjerte enkeltpersoner i kommuneorganisasjonen som tar egne initiativ, et omfattende samarbeid på tvers av sektorer og avdelinger, og samarbeid med lokale grønnsaksprodusenter. Av positive effekter formidles at barn opplever økt matglede og læring rundt natur, økologi og ulike typer grønnsaker, noe som kan bidra til fremtidige gode matvaner og god helse. Ordningen medfører at personer som er utenfor arbeidslivet får være med på meningsfulle aktiviteter knyttet til distribusjon. Økt etterspørsel etter økologiske grønnsaker, har gitt tryggere avsetning for produsentene gjennom en etablert infrastruktur.
Konklusjon
Horten kommune viser vei når det gjelder å realisere offentlige anskaffelser som styrker lokalt, bærekraftig næringsliv, bidrar til praktiske læringsituasjoner og gode matvaner blant unge og hindrer utenforskap ved inkludering i meningsfullt arbeid. Gjennom et unntak i innkjøpsavtalen går Horten kommune foran og bidrar med kunnskap om praksis med miljøvennlige anskaffelser og innovasjon i offentlig sektor. Hortens helhetlige løsning er unik i norsk kontekst, noe vårt søk etter liknende ordninger viser. I presentasjonen ønsker vi å vise hvordan andre kommuner kan gå frem for å få til liknende ordninger.

Forfattere:

Tema:

Tema 1: Fra jord til bord – klima, miljø og kosthold

Type:

Forskning

Institusjon(er):

Telemarksforsking

Presentasjonsform:

Muntlig

Presenterende forfatter(e):

Hvitsand, Christine

Folkehelsekonferansens logoikon

Folkehelsekonferansen 2024
arrangeres av

I samarbeid med

Folkehelseforeningen

Org. nummer: 983 513 786

Telefon: 954 95 003

E-post: post@folkehelseforeningen.no

Postadresse: Postboks 6686 St. Olavs plass, 0129 Oslo