P-81 Fagpolitisk arbeid for bærekraftig tjeneste til barn og unge

Et nasjonalt kompetansemiljø for helsestasjons- og skolehelsetjenesten vil bli et kraftsenter i en bærekraftig utvikling av barns og unges primærhelsetjeneste, og sikre helhetlig folkehelsearbeid.

Bakgrunn: Årlig fødes det rundt 53 000 barn i Norge. Alle disse barna har en lovfestet rett til helsefremmende og forebyggende tjenester fra de unnfanges til de er 24 år. Helsestasjons- og skolehelsetjenesten er en lovpålagt tjeneste, som skal gi helsetjeneste til befolkningen gjennom faste konsultasjoner, undersøkelser, universelle tiltak og oppfølging ved behov. (https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/helsestasjons-og-skolehelsetjenesten)
Tjenesten mangler likevel et kompetansemiljø for å kvalitetssikre og utvikle kommunal helsetjeneste for barn, unge og deres familier. Et kompetansemiljø er viktig for kunnskapsbaserte og likeverdige tjenester, videreutvikling av faget og sikre en tjenesteutvikling som samsvarer med barn og unges behov. Etablering av et kompetansemiljø er et godt grep for å hindre fragmentering i tilbudet, og sikre helhetlig og systematisk folkehelsearbeid.

Prosjektet: I 2008 etablerte Landsgruppen av helsesykepleiere NSF et prosjekt med målsetning om opprettelse av et nasjonalt kompetansemiljø for helsestasjons- og skolehelsetjenesten. Det ble etablert tverrfaglig gruppe som utarbeidet rapport, fagpolitisk arbeid inn mot politikere, embetsverk og alliansepartnere. Dette arbeidet resulterte i en anbefaling fra Helsedirektoratet i en Utviklingsrapporten i 2010. (https://docplayer.me/13607099-Nasjonalt-kompetanse-og-utviklingssenter-for-helsestasjons-og-skolehelsetjenesten.html)
I 2021 samarbeidet LaH og NSF med å opprette ny prosjektgruppe, det ble satt av ressurser som ledd i NSFs folkehelsesatsing og kompetansemiljø ble førsteprioriterte fagpolitiske prioritering i LaH. Det ble brukt ekstern strategisk kompetanse og kommunikasjonsbyrå til å utforme tydelig budskap, som så ble brukt på Arendalsuka, i høringer og innspill, og i all kontakt med politikere. Forbundsleder i NSF tok også saken opp i dialogmøte med regjeringen.

Resultater: Solberg-regjering bevilget i 2021 15 millioner til etablering av et nasjonalt kompetansemiljø. Nåværende helseminister fulgte dette opp og har forsikret at et kompetansemiljø skal bli etablert.
Det videre arbeidet vil innebære påvirkning på at kompetansemiljøet baserer seg på formålet til helsestasjons- og skolehelsetjenesten og innrettes slik at samfunnsoppdraget tjenestene har overfor barn, unge og familier blir overholdt, nemlig den helsefremmende og forebyggende innsatsen.

Hva har vi lært? Fagpolitisk arbeid er en arbeidsmetode som kan brukes til å utvikle bærekraftige tjenester, men krever tid, ressurser og en tydelig strategi.

Forfattere:

Ingeborg Berg-Olstad & Ann Karin Swang

Tema:

Klima, bærekraft og folkehelse

Type:

Prosjekt-/praksiserfaringer

Institusjon(er):

Landsgruppen av helsesykepleiere NSF

Presentasjonsform:

Poster/plakat

Presenterende forfatter(e):

Ann Karin Swang

Folkehelsekonferansens logoikon

Folkehelsekonferansen 2024
arrangeres av

I samarbeid med

Folkehelseforeningen

Org. nummer: 983 513 786

Telefon: 954 95 003

E-post: post@folkehelseforeningen.no

Postadresse: Postboks 6686 St. Olavs plass, 0129 Oslo