Den trygge boligen – en vandreutstilling for å forebygge hjemmeulykker

En utstilling som viser enkle tiltak og løsninger for et tryggere hjemmemiljø, slik at flere kan bo trygt hjemme lenge, og oppleve mestring og større grad av selvhjulpenhet.

Bakgrunn: Forebygging av skader og ulykker står sterkt i Folkehelseloven, men får likevel liten plass i hverdagen. Hvert år søker 660.000 legehjelp etter ulykkesskader. Det krever ressurser fra både individet, pårørende og samfunnet. Forebygging er ofte enkelt og billig, men gjøres for lite.
De fleste ulykker skjer i hjemmet og risikoen øker med alderen. Fall er den viktigste skadeårsaken. 60 prosent av fallskadene i bolig og boligområder rammer folk over 80 år. Vi registrerer et nytt hoftebrudd hver time. De leder ofte til immobilitet, redusert livskvalitet, og i verste fall til for tidlig død.
Det er et overgripende ønske at eldre skal kunne bo, og leve gode, trygge liv egne boliger så lenge som mulig.
Prosjekt: Utstillingen bidrar til at flere kan bo trygt, hjemme - lenge, og viser at det ofte er enkle grep som skal til for å gjøre boligen tryggere.
«Den trygge boligen» er en omreisende utstilling som med oppbygde kulisser og illustrasjoner viser hvordan man kan gjøre hjemmet tryggere. Utstillingen skal illustrere et hjem. De besøkende får bl.a. se eksempler på brann- og fallfarer, nyttig informasjon, veiledning og gode tips til å forebygge ulykker i ulike rom.
Besøkende kan se seg rundt med eller uten «guide». De får sjekklister og annet informasjonsmateriell for å følge opp i egen bolig.
Pilotutstillingen er utarbeidet i samarbeid med Harstad og Halden kommuner, som også er pilotkommuner. Målgruppen er 75+, deres pårørende og ansatte i kommunen, men skal være åpen for alle.
Det skal være enkelt og kreve få ressurser fra kommunen å sette temaet på dagsorden og bruke utstillingen. Prosjektpakken inkluderer forslag til samarbeidspartnere, PR og markedsføringsmateriell, og evt. utvidelse av utstillingen.
Resultat / Hva vi har lært: Alle skal «bu trygt heime», og pop-up boligen har vekket stor interesse der konseptet tidligere har vært prøvd. Det er positivt for kommunen å få noe «ferdig» som gjør det enklere for dem å løfte tematikken både innad i kommunen og ut til innbyggerne. Ved at mange i kommunen får samme informasjon, blir de mer samkjørte og blir kjent på tvers av fag og sektor.
Gjennom boligen øker kunnskapen om temaet hos ansatte i kommunen, målgruppen, pårørende og den brede allmennheten. Dette er ikke lenger et tema kun for de «gamle og skrøpelige».
Det er stor interesse og nysgjerrighet fra målgruppen. Mange er takknemlige for å lære hva de selv kan gjøre. De sier de har fått en aha-opplevelse, og flere har gitt tilbakemelding om at de har søkt opp og kjøpt utsyr som er blitt anbefalt. Butikker har opplevd økt salg.
En pop-up bolig får nyhetens interesse, den skal ikke være evig. Det skaper oppmerksomhet i media, blant jungeltelegrafen og innbyggerne generelt.

Forfattere:

Eva J. Vaagland

Tema:

Tema 8: Trygghet i hjemmet og i lokalsamfunnet

Type:

Prosjekt-/praksiserfaringer

Institusjon(er):

Skadeforebyggende forum

Presentasjonsform:

Muntlig

Presenterende forfatter(e):

Tina Sophie Hveem Vislie

Folkehelsekonferansens logoikon

Folkehelsekonferansen 2024
arrangeres av

I samarbeid med

Folkehelseforeningen

Org. nummer: 983 513 786

Telefon: 954 95 003

E-post: post@folkehelseforeningen.no

Postadresse: Postboks 6686 St. Olavs plass, 0129 Oslo