Den glemte folkehelseutfordringen – og hva vi kan gjøre med den

Hver eneste skade vi kan forebygge bidrar til å styrke folkehelsen. Det sparer helsesektor for kostnader, den enkelte for lidelse og gjør at flere kan bidra i samfunnet på en positiv måte.

Bakgrunn
I folkehelsearbeidet er vi opptatt av mental helse, fysisk aktivitet, ernæring og livsstilssykdommer. Viktige temaer som fortjener oppmerksomhet. Men vi må også huske på at vi kan gjøre innsatser på andre områder. Ulykker, spesielt fallskader er det som koster flest helsekroner etter demens som kommer på første plass.
Hver dag søker 1.800 personer helsehjelp etter en ulykke, 5 – 6 personer mister livet. Hvert år får 45.000 personer varige mén. I 12 % av alle sykehussenger ligger pasienter som trenger behandling etter ulykke, ofte fallskader. Alle kan rammes av skader og ulykker, men ofte etter kjente mønster. Vi vet mye om forebygging – men vi gjør for lite – skader og ulykker er en glemt folkehelseutfordring.

Tiltak
Alle skader skjer i en kommune. Kommuner har ansvar for sine innbyggere og sine ansatte. Kommunene eier og driver også barnehager, skoler, tjenester og institusjoner der sikkerheten er viktig. Kommunen er derfor en viktig arena for forebygging. Folkehelseloven slår også fast kommunes ansvar til å forebygge skade og lidelse.
Trygg Trafikk arbeider med trafikksikkerhet. Av-og-til med rus, andre med drukning, brann- eller fallforebygging. Mange bidrar i det forebyggende arbeidet, hver fra sitt perspektiv. Skadeforebyggende forum (Skafor) er opptatt av skader i hjem- og fritidssektoren, og arbeider også med lokalt forebyggende arbeid, ser på skadebildet og forebyggingsmuligheter. Trygge lokalsamfunn er den modellen som samler trådene og setter kommunens ulike forebyggende tiltak inn i en samlet helhet, der man ser på utfordringer, ressurser og samarbeidstiltak.
Det lokale arbeidet ledes av en tverrsektoriell gruppe, og frivillige lag og foreninger inviteres til å delta i arbeidet. Skafor sentralt utvikler samarbeidstiltak og informasjonsmateriell. Barn og eldre skader seg oftere enn andre. Det er derfor utviklet tiltak spesielt for disse aldersgrupper, og samarbeid med de som oftest møter disse grupper i hverdagen.

Resultater
Antall trafikkulykker har gått ned til tross for at antall biler på veiene har blitt flere. Færre dør i brann. Antall barneulykker har gått ned, regler for helse og sikkerhet gir økt sikkerhet. Forebygging nytter. Skader kan forebygges, trygghet kan skapes.
Barna skal ha trygge skoleveier, seniorer skal kunne bo trygt hjemme lenge og syklistene skal komme trygt fram. Det handler om å tenke sikkerhet for ulike målgrupper, på ulike arenaer – i hele livsløpet.
Trygge lokalsamfunn hjelper kommunen med å omsette ansvar for trygghet i hverdagen til praktisk handling og økt sikkerhet. Arbeidet forutsetter politisk forankring, kunnskap fra mange fagområder – og samarbeid. Modellen, med samskaping og samarbeid på tvers, skaper bevisstgjøring, engasjement og handling, og kan brukes innenfor folkehelsearbeidet

Forfattere:

Tina Hveem Vislie

Tema:

Tema 8: Trygghet i hjemmet og i lokalsamfunnet

Type:

Prosjekt-/praksiserfaringer

Institusjon(er):

Skadeforebyggende forum

Presentasjonsform:

Muntlig

Presenterende forfatter(e):

Eva Vaagland

Folkehelsekonferansens logoikon

Folkehelsekonferansen 2024
arrangeres av

I samarbeid med

Folkehelseforeningen

Org. nummer: 983 513 786

Telefon: 954 95 003

E-post: post@folkehelseforeningen.no

Postadresse: Postboks 6686 St. Olavs plass, 0129 Oslo