«De fleste har jo bra livskvalitet, virker det som…»

Fokus på forebygging av rus. kriminalitet og utenforskap. Ved å møte ungdommen på deres arenaer og bidra til at de har en stemme kan vi bidra til trygge nærmiljøer og ha fokus på forebyggende arbeid.

Bakgrunn:
SaLTo står for «sammen lager vi et trygt Oslo» og er Oslo kommune og Oslo politidistrikt sin samhandlingsmodell i det rus og kriminalitetsforebyggende arbeidet blant barn og unge i alderen 12-22 år. Forebyggende ungdomsteam i Bydel Vestre Aker startet opp som en del av SaLTo samarbeidet og et prosjekt i 2020. Teamet har hatt fokus på å bidra til å løfte ungdommers stemme, trygge nærmiljøer, samarbeid med skoler og sikre oppfølging og helsefremmende tiltak rettet mot ungdom og foreldre. Teamet består av utekontakter, ruskonsulent for ungdom og ungdoms - og foreldrekontakter. Arbeidet fokuserer på oppsøkende arbeid, tidlig innsats, universell, selektiv og indikativ forebygging. Teamet skal bidra til å trygge barn og unges oppvekstsvilkår i bydelen samt være tilstede på de arenaer ungdommen er (hjem, skole, fritid).

Prosjektet:
Som et ledd i arbeidet har teamet benyttet seg av SAT i regi av Kompetansesenter rus (Korus). SAT står for situasjon – analyse – tiltak og er et kartleggingsanalyseverktøy med mål å hjelpe tjenester til å prioritere innsatsen ved hjelp av bedre innsikt. Teamet har gjennomført to SAT-kartlegginger en i 2020 «Vi skal ikke bli blissfully ignorant!» og en i 2023 «De fleste har jo bra livskvalitet, virker det som…». Det er viktig at ungdom får være med å ta del i utforming av tjenester. Med disse undersøkelsene har vi prøvd å få tak i stemmene til forskjellige ungdommer i bydelen. Det har vært fokus på å kartlegge hvordan ungdommene opplever sitt eget lokalsamfunn, fest- og ruskultur, tilhørighet og utenforskap. Hva opplever ungdommene at de trenger og hvordan skal tjenesten faktisk nå ut til dem med informasjon og tilbud? Kartleggingene har vært viktige i å finne utviklingspunkter til utformingen av teamets tilbud og i teamets interne kommunikasjon i bydelen. Resultatene av kartleggingene brukes til å spisse tiltak inn mot målgruppen og sikre brukerinvolvering i tjenesten med fokus på risiko og beskyttende faktorer. Sammen har vi muligheter til å bidra til trygge nærmiljøer og trygge voksne ute blant barn og unge. Ved å gjenta undersøkelsen har vi hatt mulighet til å se om tiltakene våre har oppnådd ønsket effekt, om det har vært behov for videreføring eller nye tiltak.

Hva har vi lært:
Lavterskel, forebyggende tiltak har en betydning for det lokale ungdomsarbeidet og for å kunne ha fokus på rus og kriminalitetsforebygging. Ved å kunne være på ungdommens arenaer og være tilgjengelige for foreldre og ungdom kan vi bidra til å finne muligheter og ha fokus på helsefremmende tiltak. Ved å sikre brukermedvirkning, tverrfaglig samarbeid og bidra til kunnskapsheving på tvers av tjenester, skoler og etater kan vi være trygge voksne ute i ungdomsmiljøene og bidra til et trygt nærmiljø og oppvekstmiljø..

Forfattere:

Isabel Ojo Kittilsen- Mühleisen, Lars Borge

Tema:

Tema 8: Trygghet i hjemmet og i lokalsamfunnet

Type:

Prosjekt-/praksiserfaringer

Institusjon(er):

Oslo kommune, Bydel Vestre Aker

Presentasjonsform:

Muntlig

Presenterende forfatter(e):

Isabel Ojo Kittilsen-Mühleisen

Folkehelsekonferansens logoikon

Folkehelsekonferansen 2024
arrangeres av

I samarbeid med

Folkehelseforeningen

Org. nummer: 983 513 786

Telefon: 954 95 003

E-post: post@folkehelseforeningen.no

Postadresse: Postboks 6686 St. Olavs plass, 0129 Oslo