Barn og unges medvirkning i barnevernet

Denne rapporten peker på de største utfordringene for barn og unges medvirkning i barnevernet. Barn og unge skal i større grad få medvirke i sin egen sak. Dette skal barnevernet nå legge til rette for

BAKGRUNN: Barn og unge har rett til å si sin mening, bli hørt og medvirke i sin kontakt med barnevernet. Det er Lov om barnevern, Barnekonvensjonen og Grunnloven som sier dette. Bestemmelsene gir barn og unge rett til å si sin mening i saker som handler om dem og til å påvirke beslutninger som handler om dem. Dette betyr å få tilstrekkelig og tilpasset informasjon, og fritt å fortelle om sine meninger. Barn og unge skal bli lyttet til, og deres meninger skal vektlegges i samsvar med alder og modenhet. Det er barnevernet som skal passe på at barnet eller den unge får medvirke når barnet er i kontakt med eller har tiltak fra barnevernet. Undersøkelser har likevel vist at barnevernet ikke alltid sikrer ordentlig medvirkning fra barn og unge. Noen ganger blir ikke barn og unge spurt på en slik måte at de faktisk forstår og får sagt hva de tenker.

FORMÅL: Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) skal lage en ny retningslinje som skal si noe om hvordan barnevernet skal sørge for at barn og unge får medvirke i sine saker. Vi, som er forskere ved Folkehelseinstituttet, har fått i oppdrag å finne frem til de viktigste utfordringene for barn og unges medvirkning i barnevernet. Disse utfordringene skal utgjøre et grunnlag for hva som blir det viktigste å arbeide med for å bedre barn og unges medvirkning i egen barnevernssak.

METODE: For å finne frem til de viktigste utfordringene har vi gjennomført mange intervjuer, og vi har lest mange forskningsrapporter. Vi har intervjuet ungdommer i barnevernet, unge voksne som tidligere har vært i barnevernet, ansatte i barnevernet og andre som jobber sammen med barnevernet på ulike måter. Til sammen har vi snakket med cirka 70 personer.

I tillegg har vi lest ca. 30 forskningsstudier om barn og unges medvirkning i det norske barnevernet. Vi har samlet informasjonen fra intervjuene og fra studiene, lest og diskutert oss gjennom alt, og endt opp med en liste over de viktigste utfordringene for barn og unges medvirkning. Vi sendte også listen med utfordringer til alle som var blitt intervjuet, slik at de kunne si hvilke utfordringer de mente var de viktigste.

RESULTATER: Vi er straks ferdige med å skrive en rapport om arbeidet og resultatene. Denne rapporten blir publisert i april i år, slik at vi kan presentere resultatene på folkehelsekonferansen i oktober.

(Vi kan sende inn abstraktet på engelsk hvis vi blir plukket ut, slik at det kan publiseres i Scandinavian Journal of Public Health.)

Forfattere:

Lars Jørun Langøien, Hans Bugge Bergsund, Trine Bjerke Johansen

Tema:

Tema 3: Når ungdom får bestemme

Type:

Forskning

Institusjon(er):

Folkehelseinstituttet

Presentasjonsform:

Muntlig

Presenterende forfatter(e):

Heid Nøkleby

Folkehelsekonferansens logoikon

Folkehelsekonferansen 2024
arrangeres av

I samarbeid med

Folkehelseforeningen

Org. nummer: 983 513 786

Telefon: 954 95 003

E-post: post@folkehelseforeningen.no

Postadresse: Postboks 6686 St. Olavs plass, 0129 Oslo