Arbeidslivets ABC – for god psykisk helse på arbeidsplassen

Arbeidslivets ABC fremmer psykisk helse og inkludering ved å utnytte kraften i et inkluderende arbeidsfellesskap. Dette forebygger sykefravær og frafall, og fremmer de ansattes helse og livskvalitet.

BAKGRUNN: Psykisk uhelse øker i befolkningen, og sykefraværet knyttet til psykiske lidelser stiger. I Arbeidslivets ABC ønsker vi å styrke arbeidsplassen som en folkehelsearena, hvor man bygger god psykisk helse og et inkluderende arbeidsmiljø. Prosjektet bygger på metodikken ABC for god psykisk helse, som er en del av den regjeringens folkehelsesatsing.

BESKRIVELSE AV PROSJEKTET: Prosjektet startet våren 2023, med et mål om å utvikle en metodikk for å fremme psykisk helse og inkludering på den enkelte arbeidsplass. Det har vært et viktig premiss at konseptet skal kunne inngå en del av virksomhetens systematiske HMS-arbeid.

I utviklingen av konseptet har vi valgt metoder som fremmer samskaping og bred involvering. Høsten 2023 arrangerte vi derfor workshops og etablerte referanse- og nettverksgrupper, med deltagere fra både næringslivet, partene i arbeidslivet, frivillig sektor og offentlig forvaltning. Pr februar 2024 har vi et ferdig utviklet konsept, som er publisert på https://www.abcforgodpsykiskhelse.no/kom-i-gang-med-abc-hodebra/arbeidsliv. Det ligger da åpent og gratis for alle som ønsker å ta det i bruk, i tillegg til at det skal piloteres i flere virksomheter i Trøndelag våren 2024. Erfaringene fra pilotprosessene vil vi bruke til fortløpende videreutvikling og forbedring av konseptet.

Prosjektet er initiert og ledet av NAV Arbeidslivssenter Trøndelag, og finansiert av innovasjonsmidler fra NAV Trøndelag.

RESULTATER: Prosjektet er pågående, og er nå i en markedsførings- og piloteringsfase. Selv om vi ikke er ved veis ende, har vi likevel mye å vise til. Vi har blant annet konkretisert hva ABC kan bety i praksis på en arbeidsplass, og knyttet dette til selve arbeidet og arbeidsprosessene. På denne måten binder vi de to fagfeltene arbeidshelse og folkehelse sammen. Vi har produsert tre filmer som synliggjør dette, samt en veileder for ABC i systematisk HMS-arbeid. Så vidt oss bekjent er dette noe helt nytt i ABC- og folkehelsesammenheng.
Vi har også opplevd kraften som ligger i å jobbe tverrsektorielt med de store samfunnsutfordringene: Vi er best når vi står sammen. Eksempelvis har kommunene som deltar i prosjektet vist stor interesse for hvordan de kan se sammenhengen mellom ABC i eget arbeidsmiljøarbeid og opp mot befolkning/tjenestemottakere. På denne måten oppnår vi de synergiene folkehelsearbeid i stor grad er avhengig av.

HVA HAR VI LÆRT: Vi har erfart at det norske arbeidslivet oppriktig ønsker å delta i «samfunnsdugnaden» med å fremme psykisk helse, og at det er kjærkomment med en konkret og positivt ladet metodikk for å sette psykisk helse på dagsorden. Suksessfaktoren i prosjektet tror vi er bred involvering, samt at vi knytter ABC til eksisterende strukturer i virksomhetenes HMS- og arbeidsmiljøarbeid.

Forfattere:

Sidsel Dahl Bjørgvik

Tema:

Tema 2: Arbeidsliv for alle

Type:

Prosjekt-/praksiserfaringer

Institusjon(er):

NAV Arbeidslivssenter Trøndelag

Presentasjonsform:

Muntlig

Presenterende forfatter(e):

Kristin Oust Torske

Folkehelsekonferansens logoikon

Folkehelsekonferansen 2025
arrangeres av

I samarbeid med

Folkehelseforeningen

Org. nummer: 983 513 786

Telefon: 954 95 003

E-post: post@folkehelseforeningen.no

Postadresse: Postboks 6686 St. Olavs plass, 0129 Oslo