ALLEMED Ung - et medvirkningsverktøy for å sikre unges stemme på fritidsfeltet

Fattigdom fører til at barn ekskluderes fra fritidsarenaen, som kan føre til utenforskap. For å få et treffsikkert, inkluderende og helhetlig fritidstilbud, er det viktig å få inn unges stemme.

Bakgrunn:
FNs barnekonvensjon og Grunnloven sier at ungdom har rett til å medvirke. Det handler om å få bruke egen kunnskap og erfaring til å påvirke sitt eget liv og fremtid. Samtidig vet vi at flere barn og unge som vokser opp i familier med vedvarende lavinntekt, en utsatt gruppe når det gjelder reell medvirkning. Tall fra SSB viser at det i Norge i dag er over 102.000 barn som vokser opp i familier med vedvarende lavinntekt. Lavinntekt har konsekvenser for barn og unges deltakelse både i organiserte og egenorganiserte fritidsaktiviteter. Det kan redusere deres mulighet til å ha en aktiv fritid med mening, men også tilgangen til å delta i organisasjoner med påvirkningskraft i lokalmiljøet.

Beskrivelse av tiltaket:
ALLEMED Ung er et medvirkningsverktøy utarbeidet i samarbeid med ungdommer fra hele landet. Formålet er å styrke medvirkningsprosesser i kommuner og frivillighet i arbeidet med unges fritid. ALLEMED Ung skaper målrettede samtaler blant unge om deres opplevde barrierer for deltakelse i fritidsaktiviteter der de bor. På en ALLEMED-samling kommer unge frem til konkrete idéer og forslag til løsninger som de mener kan bidra til å få ALLE med. Målet er å videreformidle idéene og løsningsforslagene, som er verdifull kunnskap, til beslutningstakere lokalt som jobber med barn og unges fritid.

ALLEMED Ung tilrettelegger for at unge skal;
- Få økt kunnskap om Fritidserklæringen, herunder unges rett til å delta og å påvirke
- Lære om fattigdom og utenforskap blant barn og unge i Norge
- Bli kjent med og ta del i demokratiske prosesser
- Lære om og kartlegge barrierer for deltakelse i fritidsaktiviteter
- Utarbeide konkrete løsninger og idéer for å få ALLE med
- Bli engasjert og sammen løfte unges stemmer om egen fritid i eget lokalmiljø
- Etablere trygge samarbeid med voksne som bistår i å løfte løsningene til relevante beslutningstakere - slik som kommunestyret, skoleledelse, klubb, organisasjon og andre

Resultater:
ALLEMED Ung har lagt til rette for inkluderende arenaer for unges medvirkning, og bidrar til å få de unges stemmer fram på fritidsfeltet. Videre konkretiserer og strukturerer ALLEMED Ung medvirkningsprosessen for kommuner og organisasjoner, gjennom workshopform, i deres arbeid med å sikre en treffsikker utvikling av lokale fritidstilbud og arenaer som oppleves attraktive for unge selv. Samlet viser resultatene at ALLEMED Ung bidrar til å styrke forutsetningene for at tilbud og tiltak utviklet for å inkludere barn og unge i fritidsaktivitet, har reell betydning for målgruppen. Flere ungdommer har gitt uttrykk for at de følte de ble tatt på alvor og fikk delt relevant kunnskap ved bruk av verktøyet ALLEMED Ung.

Forfattere:

Tema:

Tema 3: Når ungdom får bestemme

Type:

Prosjekt-/praksiserfaringer

Institusjon(er):

Nasjonal dugnad mot fattigdom og utenforskap blant barn og unge

Presentasjonsform:

Muntlig

Presenterende forfatter(e):

Ingibjõrg Jonasdottir

Folkehelsekonferansens logoikon

Folkehelsekonferansen 2025
arrangeres av

I samarbeid med

Folkehelseforeningen

Org. nummer: 983 513 786

Telefon: 954 95 003

E-post: post@folkehelseforeningen.no

Postadresse: Postboks 6686 St. Olavs plass, 0129 Oslo