ABC- fra regional pilot i Trøndelag til nasjonal satsing?

ABC-kampanjen bygger på informasjonsspredning og nettverksbygging. Det er nå en mulighet for andre fylkeskommuner å ta i bruk ABC-rammeverket ut fra de erfaringer en har gjort i Trøndelag.

Bakgrunn:
ABC for god psykisk helse har blitt en del av Regjeringens opptrappingsplan for psykisk helse omtalt i St. Meld. 15 (2022–2023) Folkehelsemeldinga — Nasjonal strategi for utjamning av sosiale helseforskjellar. Folkeopplysning om psykisk helse er en del av planen og kan bidra til å løse helsekompetanse-paradokset: befolkningens kompetanse er lavest på de folkehelseproblemene som er mest omfattende.
ABC for god psykisk helse som verktøy i folkehelsearbeidet ble utviklet i Australia basert på grundig litteraturgjennomgang og forskning, og er tatt i bruk i flere land. Erfaringene er gode. ABCen er konstruert for folkeopplysning. De tre enkle rådene er A) Gjør noe aktivt B) Gjør noe sammen C) Gjør noe meningsfullt er lette å huske og forstå. Rådene er utformet på en måte som gjør at alle kan ta dem i bruk, og viser at frivilligheten er en viktig folkehelseaktør, ettersom alle kan bidra, og da vil dette kunne bygge kapasitet i folkehelsearbeidet og redusere presset på helsetjenestene.
Beskrivelse av prosjektet
ABC for god psykisk helse ble tatt i bruk av Folkehelsealliansen i Trøndelag for å bedre den psykiske folkehelsen i regionen. Regjeringen har tilført ressurser til dette arbeidet og ser nå på satsingen som en pilot. Denne finansieringen har bidratt til en mye tydeligere offentlig kampanje som Trøndelag fylkeskommune har oppdraget med å gjennomføre, begrunnet med at fylkeskommunene har et lovpålagt ansvar i folkehelsearbeidet og at fylkeskommunene er rigget for å nå ut til alle kommunene.
Resultater
Prosjektet er rigget med en høre/gjøre strategi, der nettverk og partnerskap er suksesskriterier for å lykkes innen satsingsområdene: videregående skoler, frivillighet, arbeidsliv og kommuner.

Hovedbudskap for forebygging og helsefremmende arbeid:
En mulighet nå, er at flere fylkeskommuner tar i bruk ABC basert på de erfaringer man har gjort seg i Trøndelag, slik at kampanjen sprer seg til hele landet. ABC-kampanjen bygger på informasjonsspredning og nettverksbygging. Folkehelsearbeid handler om å påvirke normer, holdninger og atferd i befolkningen. Det vil dreie seg om å spre kunnskap om ABC og etablere partnerskap med et bredt spekter av offentlige, private, frivillige og andre organisasjoner og virksomheter. Dette er helt i kjernen av hva fylkeskommunene skal drive med i sin rolle som regionale folkehelseaktører

Forfattere:

Hanne Vilja Sagmo, Kyrre Grue Kvistad, Steinar Krokstad, Jorunn Lilleslett

Tema:

Tema 5: Det sosiale limet: Samfunndeltakelse og fritid

Type:

Prosjekt-/praksiserfaringer

Institusjon(er):

Trøndelag fylkeskommune

Presentasjonsform:

Muntlig

Presenterende forfatter(e):

Hanne Vilja Sagmo

Folkehelsekonferansens logoikon

Folkehelsekonferansen 2025
arrangeres av

I samarbeid med

Folkehelseforeningen

Org. nummer: 983 513 786

Telefon: 954 95 003

E-post: post@folkehelseforeningen.no

Postadresse: Postboks 6686 St. Olavs plass, 0129 Oslo