Seks forkonferanser og ett kveldsforedrag, 23.10.24
I 2024 kan du melde deg på en av seks forkonferanser som gjennomføres 11.00 - 17.00, onsdag 23.10.24, dagen før Folkehelsekonferansen starter. Det er inkludert "fika" og lunsj på alle seks konferansene.
På kvelden kan du bli inspirert av et gratis foredrag i biblioteket.
A: En leken idrett gir god folkehelse
I denne forkonferansen, inspirert av TED-talks-formatet, vil vi utforske hvordan idretten, kommuner og det private kan samarbeide for å styrke folkehelsen.
Gjennom en serie korte presentasjoner, vil eksperter, idrettsledere og beslutningstakere dele innsikt og historier om idretten og den fysiske aktivitetens rolle i å fremme livskvalitet og sosial deltakelse.
Mellom de korte innleggene, vil vi bryte opp med aktive pauser, designet for å engasjere og revitalisere. Bli med oss for å utforske perspektiver på idrettens betydning i samfunnet og muligheter for innovativt samarbeid i folkehelsearbeidet.
Arrangør: Vestfold og Telemark idrettskrets, Viken idrettskrets, Innlandet idrettskrets, Norges idrettsforbund
Pris: 0,-
B: Sammen mot
Forebygging av vold og overgrep i et primærforebyggende og universelt perspektiv
Vestfold og Telemark fylkeskommune har i perioden 2020-2023 fått midler fra Helsedirektoratet til å forebygge vold og overgrep i et primærforebyggende og universelt perspektiv. Barn og unge er prioritert.
Gjennom prosjektperioden er det utviklet gode måter å jobbe med dette temaet på innenfor rammene av folkehelsearbeidet. Tiden er inne til å spre erfaringene nasjonalt.
På forkonferansen vil vold og overgrep i et primærforebyggende og universelt perspektiv bli bredt belyst. Telemarksforsking vil legge fram resultater fra evalueringen i pilotkommunenene Færder, Larvik og Midt-Telemark.
Resultatene fra pilotprosjektet og perspektiver fra samfunnsdebatten om vold og overgrep blant barn og unge vil bli presentert. Tidligere barne- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen deltar. Hun jobber i dag i Stine Sofies Stiftelsen og er forfatter bak boken: «Det vi så var et svik mot barna. En ny retning for velferdsstaten» Inga Marte har bred kunnskap om vold og overgreps- tematikken, og er særlig opptatt av hva vi sammen må gjøre mot å forebygge at flere barn og unge blir utsatt for vold og overgrep. Hun formidler tematikken med et sterkt engasjement og håp.
Les mer om Sammen Mot og de tre ulike tiltakene her.
Arrangører: Vestfold Fylkeskommune, Telemark Fylkeskommune og Helsedirektoratet
Pris: 0,-
C: ABC for god psykisk helse
Fra nasjonal pilot i Trøndelag til nasjonal satsing i nye fylker, kommuner, skoler, frivilligheten og arbeidsliv
Foreløpig program:
Foredrag/temabolker med tid til paneldiskusjoner mellom.
- Hvordan kan nye fylker ta ABC i bruk i det regionale folkehelsearbeidet
- ABC for ABC i kommuner
- ABC for unges psykiske helse og levekår
- Arbeidslivets ABC
- Frivillighet: ABC i sivilsamfunnet
Arrangører: Trøndelag fylkeskommunene, Nav Arbeidslivssenter og Folkehelsealliansen i Trøndelag.
Pris: 500,-
D: Hvilken rolle har unges vennskap i en digital tid?
Vennskap og et godt sosialt miljø er sentralt for barn og unges utvikling, trivsel og psykiske helse. Hvordan kan kommunene jobbe for å fremme vennskap og fellesskap, og unngå utenforskap og mobbing? Og hva mener ungdommene selv?
Vi vil se på hvilken betydning fysiske arenaer for vennskap, på skolen og i nærmiljøet, og digitale arenaer som sosiale medier og gaming, har for unges helse og trivsel. Hvordan hindre at unge faller utenfor, eller etablerer farlige vennskap som trekker dem inn i rus eller kriminalitet?
Vi vil invitere til å bli oppdatert om ny forskning om disse temaene, og utveksle praktiske erfaringer fra folkehelsearbeidet på lokalt og nasjonalt nivå. Forkonferansen passer for de som jobber for best mulig oppvekstvilkår for barn og unge, samt de som vil lære mer om betydningen av vennskap for barn og unge online og offline.
Arrangør: Folkehelseinstituttet i samarbeid med Folkehelseforeningen Ung
Pris: 0,-
E. Hvordan utvikle sosialt bærekraftige lokalsamfunn?
Lurer du på hvordan din kommune best kan ivareta sosial bærekraftig lokalsamfunnsutvikling?
Forsknings- og innovasjonsprosjektet «Sosial bærekraft som ny drivkraft i lokalsamfunnsutviklingen» har de siste tre årene undersøkt nettopp dette.Hva betyr sosial bærekraft i en norsk lokal sammenheng – for innbyggere, for fagfolk og for politikere? Hvilke virkemidler kan vi bruke? Hvilken rolle kan fysiske og sosiale tjenester spille i steds- og lokalsamfunnsutviklingen?Arrangementet er for deg som er nysgjerrig på begrepet sosial bærekraft og hvordan det kan omsettes i praksis. Det er særlig relevant for kommuner som jobber med levekårsutsatte områder og tjenesteutvikling på tvers av samfunns- og arealplanlegging.
En egen veileder for utvikling av sosialt bærekraftige lokalsamfunn i en norsk kontekst vil lanseres som del av konferansen.
Arrangør: Kristiansand, Stavanger, Fredrikstad kommuner, Sunne kommuner, NIBR, Oslomet og NMBU
Pris: 0,-
F: Høringsmøte om revisjon av folkehelseloven
Regjeringen har igangsatt arbeidet med revisjon av folkehelseloven. Det tas sikte på å legge fram et høringsnotat om forslag til revidert folkehelselov over sommer, med frist i etterkant av folkehelsekonferansen.
Høringsnotatet vil bli presentert og danne grunnlag for diskusjonen på høringsmøtet. Poenger som fremkommer i diskusjonen vil danne grunnlag for departementets arbeid med lovproposisjonen og gi et godt grunnlag for høringsuttalelser i høringen.
Arrangører: Helse- og Omsorgsdepartementet, Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet
Pris: 0,-
Kveldsforedrag: Pilegrimsleden – en grenseløs vandring mot indre stillhet i en urolig verden
Foredrag ved rådgiver Kulturarv, Vestfold fylkeskommune, Cathrine Stangebye Engebretsen
Sted: Tønsberg og Færder bibliotek – hovedbiblioteket (klosterruinene)
Klokkeslett: 18.00 – 19.00
Pris: 0,-