Hva er jeg verdt? Unges erfaring med salg av sex

Skam og frykt for konsekvenser fører til høy terskel for å oppsøke hjelp. Manglende kunnskap i hjelpeapparatet gjør at temaet ikke tas opp og at ungdommene som oppsøker hjelp føler seg dårlig ivaretat

Undersøkelsen innhenter førstehåndserfaringer fra unge voksne (18-25 år) som har solgt eller byttet sex før de fylte 18 år.
Den finnes begrenset kunnskap om fenomenet i Norge. Vi vet lite om hva som motiverer dem, hvordan de kommer i kontakt med personer som kjøper seksuelle tjenester og hvilken hjelp de har behov for. Dette er den første undersøkelsen som ta utgangspunkt i ungdommens egne erfaringer.
Vi har gjennomført en anonym spørreundersøkelse som fikk 190 respondenter. I tillegg har det blitt gjennomført 4 dybdeintervjuer. Vi har definert salg og bytte av seksuelle tjenester bredt for å også favne romme erfaringer det knyttes bekymring til, som for eksempel salg av bilder og sex for å få være med på russebuss-rulling.
Ungdommene har erfaring med et bredt spekter av handlinger, og et mindretall har erfaring med direkte sexsalg. En overraskende stor andel har hatt overlevelsessex. De fleste har både negative og positive motivasjoner for og erfaringer med å selge sex, der de negative ettervirkningene er større enn ungdommene selv har forutsett.
De fleste segler sex i en kort periode og over 45% har ikke solgt seksuelle tjenester etter fylte 18 år. Årsaker til å slutte er at det preget dem på en negativ måte eller at deres bakenforliggende årsak, være seg rus, økonomi eller psykisk helse, ble løst.
Flere informanter oppgir sårbarhetsfaktorer som lav inntekt, symptomer på psykiske lidelser, og neuroatypiske tilstander. En ikke ubetydelig andel oppgir å ha et problematisk forhold til rus. En betydelig andel oppgir også å være skeiv på en eller flere måter.
De færreste har snakket med noen om sine erfaringer og enda færre har hatt kontakt med hjelpeapparatet. De få som har vært i kontakt med hjelpere har i hovedsak negative erfaringer. De oppgir selv at de ikke ønsket hjelpe til å slutte, men heller med å løse bakenforliggende problemer og å håndtere selve sexsalget eller ringvirkningene av det.
Det er behov for å se ungdommene som handlende aktører og samtidig åpne for at dette er erfaringer som preger flere på en negativ måte. Særlig de ungdommene som opplever vold og utpressing i forbindelse med sexsalget har behov for hjelp og støtte i etterkant.
Ungdoms livsvilkår må bedres slik at det å selge sex ikke blir en mulig løsning på deres utfordringer. Ungdommene peker på seksualitetsundervisning som en arena for kunnskap om kjøp og salg av seksuelle tjenester. Hjelpeapparatet og voksne som jobber med ungdom bør jobbe forebyggende så vel å gi støtte til å håndtere erfaringene i ettertid.

Forfattere:

Aleksander Sørlie

Tema:

De yngre og de eldre - Seksuell helse

Type:

Forskning

Institusjon(er):

Pro Sentret - Oslo kommune

Presentasjonsform:

Muntlig

Presenterende forfatter(e):

Luca Dalen Espseth

Folkehelsekonferansens logoikon

Folkehelsekonferansen 2025
arrangeres av

I samarbeid med

Folkehelseforeningen

Org. nummer: 983 513 786

Telefon: 954 95 003

E-post: post@folkehelseforeningen.no

Postadresse: Postboks 6686 St. Olavs plass, 0129 Oslo