Ikke mere kake nå - om vektstigma og tykke menneskers opplevelser i helsevesenet

Overvekt og fedme beskrives som en global epidemi og en alvorlig kronisk sykdom. Men hvorfor snakker vi ikke om konsekvenser av stigmatiseringen og fordommene tykke mennesker utsettes for?

Vektstigma refererer til sosiale fordommer og diskriminerende handlinger og ideologier rettet mot individer på grunn av deres vekt og størrelse. Vektstigma er et resultat av vektbias. Vektbias refererer til de negative ideologiene knyttet til høy vekt. Dette kan føre til dyp personlig skam, og hindre folk i å ta gode valg vedrørende egen helse.

Stigmatiserende tro og ideologier kan føre til stigmatiserende handlinger. Disse handlingene kan manifestere seg på forskjellige måter. Tykke mennesker kan oppleve negative verbale kommentarer, erting, fysiske overgrep eller begrenset helsehjelp. I tillegg forekommer atferdsmessige handlinger, som øyerulling og blikk. Studier viser også at leger bruker mindre tid sammen med tykke pasienter, at tykke kvinner i Norge tjener i gjennomsnitt kr.50 000,- mindre enn slanke kvinner, og at vektstigma potensielt øker dødeligheten med 60%. Konsekvensene av stigmatiseringen av tykke mennesker har en rekke negative innvirkninger på helse som sjelden løftes frem.

Når vi snakker om tykke mennesker, er det også oftest nettopp det vi gjør: vi snakker om, og ikke med. Tykke mennesker får ansvaret for utfordringer innen helsevesenet, de omtales som sykdom, en vandrende epidemi og får ofte skylden for å ikke ta sitt ansvar for folkehelsen dersom de forblir tykke, til tross for at forskningen er tydelig på at vektnedgang og det å beholde vekten er noe de færreste mestrer. Også helsevesenet behandler tykkhet som selvvalgt ansvarsfraskrivelse.

Forskning viser også her at tykke mennesker i mange tilfeller ikke mottar den behandlingen de har krav på, og dette går naturlig nok utover den enkeltes helse.
Dette foredraget tar utgangspunkt i arbeid med boken “Ikke mere kake nå”, en bok om vektstigma i helsevesenet. Boken er skrevet gjennom Universitetsforlaget og har planlagt publisering i 2023. Boken er basert på både nasjonal og internasjonal forskning, og støtter seg blant annet på Goffmans teorier om stigma. Det er gjort omfattende litteratursøk, og boken er skrevet i samråd med forskere fra Norge og Danmark. Forfatter tar utgangspunkt i standpunktteori.

Foredraget vil også løfte frem pasienthistorier fra tykke menneskers møte med det norske helsevesenet.

Forfattere:

Tema:

Fedme – en verdensomfattende pandemi

Type:

Prosjekt-/praksiserfaringer

Institusjon(er):

OsloMet

Presentasjonsform:

Muntlig

Presenterende forfatter(e):

Carina Elisabeth Carlsen

Folkehelsekonferansens logoikon

Folkehelsekonferansen 2025
arrangeres av

I samarbeid med

Folkehelseforeningen

Org. nummer: 983 513 786

Telefon: 954 95 003

E-post: post@folkehelseforeningen.no

Postadresse: Postboks 6686 St. Olavs plass, 0129 Oslo