Tidlig innsats på Brundalen

Mindre system, mer folk og samhandling - 20 millioner direkte til innbyggerne. Hva skjer når vi spør innbyggeren hva de trenger for å få et bedre liv?

Tidlig innsats på Brundalen
“Mobilisering av et bredt spenn av offentlige tjenester til innbyggere orientert og ubyråkratisk tidlig innsats med utgangspunkt i barnehagen og barneskolen som felles arena” Trondheim kommune jobber sammen med Statsforvalteren og tre andre kommuner i Trøndelag, med 0-24-samarbeidet. Pilot 0-24 skal teste nye måter å gi bedre og mer sammenhengende tjenester til utsatte barn, unge og deres familier. Målet med piloten er å hindre utenforskap, og sikre tidlig hjelp og koordinerte tjenester til innbyggerne. I piloten prøver Trondheim kommune ut det vi har kalt Innbyggerens modell. Dette er en tverrfaglig, økonomisk modell, der tjenestene sammen med innbyggeren skal gi rask tverrfaglig bistand, og det innbyggeren selv sier de trenger skal være førende for eventuell tildeling av penger. Kommunen oppretter ingen nye stillinger, men ser på nye samhandlingsmåter for å løse innbyggernes utfordringer innen de eksisterende, universelle tjenestene som barnehage og skole.
I arbeidsgruppa er Brundalen barnehage, Brundalen skole, Kulturenheten, NAV Falkenborg, Helse- og velferdskontoret (HVK) Falkenborg, Barne- og familietjenesten (BFT) Østbyen og Politiet representert. Vi ønsker å jobbe sammen om å gjøre en forskjell for innbyggerne i skolekretsene Brundalen og Charlottenlund. Sammen med innbyggerne ønsker vi å utvikle og tilpasse tjenestene til innbyggernes behov.
Dette skjer som tidlig innsats for å fremme god nok omsorg for barna, opplevelser av mestring og tilhørighet i bhg og skole, integrering, inkludering, og fravær av traumer påført ved alvorlig kriminalitet eller ulykker. Vi vet at dette er “grunnsteiner” av fokusområder i godt psykisk helsefremmende og kriminalitetsforebyggende arbeid.
Sammen brukes barnehagen og skolen aktivt, som gode arenaer for å komme i dialog med innbyggerne, tilby våre ulike tjenester samt avhjelpe udekte behov i en tidlig fase. Vi utvidet nedslagsfeltet fra 2022 med frivillighet mm. Arbeidsgruppa møtes kontinuerlig og påkobler ulike tjenestetilbud ved behov, hurtig, lavterskel og tidlig inn. Dette for å forhindre utenforskap.Innbyggerne på Brundalen uttaler blant annet at:“Det å være fattig i Norge er utrolig skambelagt”
“Har aldri opplevd å få så rask hjelp, dette må dere aldri slutte med!” I et julebrev står det blant annet: På vegne av mine barn, vi takker deg/ dere for å gi oss muligheter til å lyse opp vårt liv som var vanskelig. Jeg er ikke lenger bekymret, får lyst til å fortsette å kjempe- fordi live. Dette tverrfaglige samarbeidet gir nærhet til innbyggeren,nærhet til familien og nærhet på tvers av fag. Det samarbeidet mellom aktører i bydelen gir oss både nye perspektiver og nyttig input i vårt forebyggende arbeid. Over 60 familier har fått bistand, i disse familiene bor det over 100barrn

Forfattere:

Sara Andersson

Tema:

De yngre og de eldre - Fellesskap og utenforskap

Type:

Prosjekt-/praksiserfaringer

Institusjon(er):

Barnehage, skole, barne og familietjenesten, kulturenheten, helse og velferd, nav, politi, frivillighetet, sportsklubb

Presentasjonsform:

Muntlig

Presenterende forfatter(e):

Therese Rystad

Folkehelsekonferansens logoikon

Folkehelsekonferansen 2024
arrangeres av

I samarbeid med

Folkehelseforeningen

Org. nummer: 983 513 786

Telefon: 954 95 003

E-post: post@folkehelseforeningen.no

Postadresse: Postboks 6686 St. Olavs plass, 0129 Oslo