Skeiv og etnisk/kulturell minoritet: Skeiv Verdens multimodale hjelpetilbud

Skeive med minoritetsbakgrunn har en multippel minoritetsstatus som kan skape både belastninger og berikelser. Gjennom terapi og sosialt arbeid gir vi rom for bearbeiding, integrering og stolthet.

Skeiv Verdens målgruppe er mangfoldig: Nyankomne flyktninger, første- og andregenerasjons innvandrere, familiegjenforente, besøkende og mennesker med usikker oppholdsstatus. Levekårsundersøkelsen fra 2018 (Eggebø mfl.) viste at skeive med minoritetsbakgrunn er en særlig utsatt gruppe. I undersøkelsen ble det fortalt om diskriminering, isolasjon, lengsel etter familie og nettverk, usikkerhet om opphold, arbeidsledighet, samt språklige og kulturelle hindringer. Over halvparten rapporterte om ensomhet, selvmordstanker og psykiske vansker. Samtidig kommer mange skeive til Norge med en historie av homofobi og traumatiske erfaringer. Disse erfaringene må ses i sammenheng med de opplevelsene som skeive med minoritetsbakgrunn får i Norge, ettersom de skaper et totalbilde av stor belastning.

Som nasjonal interesseorganisasjon av og for skeive med minoritetsbakgrunn arbeider vi med å imøtekomme disse utfordringene. Ettersom behovet for hjelp er sammensatt, har vi samlet en rekke prosjekter til et helhetlig, multimodalt tilbud. Arbeidet begynner oppsøkende tiltak. Vi reiser til helsetjenester, skoler og asylmottak over hele landet for å fortelle om organisasjonen og for å øke bevisstheten og kompetansen på kjønns- og seksualitetsmangfold. Det neste steget er kartlegging av personens behov og informasjon om våre tilbud: terapi, praktisk veiledning og sosiale møteplasser. Ofte kombineres disse, slik at vi kan hjelpe med å bearbeide psykiske vansker, gi råd ved asyl og integrering, og skape et trygt og støttende nettverk i Norge samtidig. Etter hvert som personens liv stabiliseres, har de mulighet til å jobbe som frivillige og erfaringskonsulenter i Skeiv Verden. De kan dermed hjelpe andre som er i samme situasjon og bidra til den samfunnsendringen som de selv ønsker.

Det terapeutiske arbeidet er skreddersydd til målgruppens behov og livssituasjon. Vi har en fleksibel oppfølging, slik at vi kan tilpasse oss den belastningen og det hjelpebehovet som klientene til enhver tid har. Arbeidet handler ofte om emosjonsregulering, relasjoner og trygghet, for å støtte de traumeerfaringene som mange bærer på. Dette kombineres med LHBTQ-affirmativ terapi, der fokuset er på aksept og integrering av egen identitet. Det er særlig nyttig å bruke begrepene minoritetsstress og interseksjonalitet, som gir klientene verktøy for å beskrive egne opplevelser. Til slutt har terapien et psykososialt aspekt. Møtet med systemet kan for mange virke overveldende, og vi jobber derfor med bevisstgjøring av rettigheter, hvem de kan få hjelp av og hvordan de kan få hjelp.

Våre erfaringer og målgruppens tilbakemeldinger tyder på at kombinasjonen av psykoterapi, praktisk veiledning og trygge møteplasser er det som gjør at de kan komme seg ut av vanskelige situasjoner og leve det livet de ønsker.

Forfattere:

Sebastian Haas

Tema:

De yngre og de eldre - Seksuell helse

Type:

Prosjekt-/praksiserfaringer

Institusjon(er):

Skeiv Verden

Presentasjonsform:

Muntlig

Presenterende forfatter(e):

Anders Løkkeberg

Folkehelsekonferansens logoikon

Folkehelsekonferansen 2025
arrangeres av

I samarbeid med

Folkehelseforeningen

Org. nummer: 983 513 786

Telefon: 954 95 003

E-post: post@folkehelseforeningen.no

Postadresse: Postboks 6686 St. Olavs plass, 0129 Oslo