Sex som funker

Unge med funksjonsnedsettelser og kroniske sykdommer oppfattes ikke som seksuelle, dette har negative innvirkninger på seksuelt selvbilde, deltakelse, informasjonen man får, og helsehjelpen man får.

Unge funksjonshemmede er en landsdekkende paraplyorganisasjon for 38 organisasjoner for unge med ulike funksjonsnedsettelser og kroniske sykdommer i alderen 12-36 år. Unge funksjonshemmede representerer et stort funksjonsmangfold og det er derfor stor variasjon i hva medlemmer opplever som utfordrende, likevel er det noen utfordringer som er felles. Blant annet møtet med negative holdninger og fordommer knyttet til egen seksualitet. Gjennom prosjektet "Sex som funker" har Unge funksjonshemmede innhentet kunnskap og erfaringer fra unge med funksjonsnedsettelser og kroniske sykdommer, og helsepersonell, gjennom dybdeintervjuer, spørreundersøkelser, nettverk og litteratursøk. Prosjektet undersøkte kunnskap om seksuell helse, tjenestetilbud​, holdninger blant tjenestetilbydere​, og opplevelsen av å ha en funksjonsnedsettelse og være seksuelt aktiv eller ikke aktiv.

Seksualitet er et grunnleggende aspekt av det å være menneske. Seksualitet assosieres ofte med identitet, holdninger og verdier, og kan dekke behov som intimitet, nytelse og tilhørighet. Resultatene fra prosjektet "sex som funker" viser at unge med funksjonsnedsettelser og kroniske sykdommer ofte ikke oppfattes som seksuelle av omgivelsene sine. Seksualitet som en kilde til velvære, intimitet, nytelse og kjærlighet anerkjennes dermed ikke for denne gruppen. Mange unge med funksjonsnedsettelser og kroniske sykdommer opplever at seksualitet er tabubelagt eller et ikke-tema i møte med helsevesenet. Å ikke anerkjenne unge med funksjonsnedsettelser og kroniske sykdommer som seksuelle kan resultere i at seksuelle rettigheter, særlig knyttet til tilgang på informasjon, og helsehjelp for seksuell og reproduktiv helse, ikke ivaretas. Prosjektet viser at manglende anerkjennelse av funksjonshemmedes seksualitet har alvorlige negative konsekvenser for unges seksuelle selvbilder, seksuelle muligheter, hva de får av kunnskap og informasjon om seksuell helse og seksualitet, samt hva de får av helsehjelp når det gjelder seksuell helse og seksualitet. Særlig etterlyser unge økt kompetanse og kunnskap om seksualitet og funksjonsnedsettelser i helsevesenet.

Prosjektet "Sex som funker", bestående av en rapport og et e-læringsverktøy, er et kompetansehevende tiltak Unge funksjonshemmede tilbyr helsepersonell og andre som jobber med unge. Å sikre at helsepersonell og andre som møte unge med funksjonsnedsettelser og kroniske sykdommer i sitt arbeid har kompetanse på seksualitet og funksjonsnedsettelser er et viktig forebyggende tiltak. Blant annet kan det bidra til forebygging av seksuell uhelse og seksuelle dysfunksjoner. Samtidig kan det bidra til å underbygge den positive seksualiteten, gode seksuelle selvbilder, seksuell nytelse, og trygghet til å uttrykke egen seksualitet slik en selv ønsker.

Forfattere:

Tema:

De yngre og de eldre - Seksuell helse

Type:

Prosjekt-/praksiserfaringer

Institusjon(er):

Unge funksjonshemmede

Presentasjonsform:

Muntlig

Presenterende forfatter(e):

Nora Thunem

Folkehelsekonferansens logoikon

Folkehelsekonferansen 2025
arrangeres av

I samarbeid med

Folkehelseforeningen

Org. nummer: 983 513 786

Telefon: 954 95 003

E-post: post@folkehelseforeningen.no

Postadresse: Postboks 6686 St. Olavs plass, 0129 Oslo