Sex etter 60 - om eldre og seksuell helse

I prosjektet om “Eldre og seksuell helse” tilbyr vi kompetanse om aldring og seksualitet både for helsepersonell og eldre voksne, med mål om å sikre en god seksuell helse også etter fylte 60.

Seksualitet er en viktig del av livet også når vi blir eldre. Sett i et folkehelseperspektiv er seksuell tilfredshet forbundet med sunn og aktiv aldring. Samtidig viser studier at eldre utgjør en spesielt sårbar gruppe når det gjelder seksualitet, blant annet grunnet seksuell tabu, manglende kunnskap og trange normer for kjønn og seksualitet. Eldre er med det mer utsatte for seksuelle problemer enn befolkningen ellers. Mange utsetter å oppsøke helsehjelp, og helsepersonell unngår å tematisere seksualitet i møte med eldre pasienter og brukere.

WHO definerer seksuell helse som en naturlig del av folkehelsen. Vi har alle en seksualitet og de aller fleste har et forhold til den. Likevel blir ikke seksualitet tematisert i de ulike helseutdanningene, og undersøkelser viser at temaet blir ildsjeltematikk for spesielt interesserte.

Likestillingssenteret har i samarbeid med FRI, Sex og politikk og KUN utarbeidet fagdag for helsepersonell og eldre voksne, en egen nettressurs og veileder til helsepersonell i hvordan arbeide med tematikken.

Prosjektet er finansiert av Helsedirektoratet og er utviklet gjennom intervjuer med eldre, helsepersonell og pårørende, om hvilke utfordringer de møter på og hva de selv mener er kunnskapsbehovet. Dette har bidratt til å sikre at tiltaket er relevant for de det gjelder. Sluttmålgruppen er også inkludert gjennom løpende dialog med pensjonistforbundet samt at vi har et tett samarbeid med utviklingssentre for sykehjem og hjemmetjenester (USHT) og kommuner. Prosjektet baserer seg også på kritisk gerontologi og interseksjonelle perspektiv på aldring og seksuell helse, samt normkritisk pedagogikk (Bromseth 2019, Mathisen et al. 2015), der et kritisk blikk på normer og hvordan de kan fungere begrensende står i sentrum, med bruk av erfaringsbasert læring. Kursdeltagere får mulighet til å reflektere over egne tattforgittheter og holdningsmønster relatert til egen arbeidshverdag.

Tilbakemeldingene er at helsepersonell savner kunnskap om tematikken, og at en slik fagdag er med å styrke selvtillit, øke kunnskapsnivå og stimulere nysgjerrighet for videre arbeid om tematikken.

Foredraget vil fokusere på kunnskapsøking om eldre og seksuell helse, og løfte dette frem som en viktig del av folkehelsearbeidet. God seksuell helse hele livet betyr også god helse.

Forfattere:

Tema:

De yngre og de eldre - Seksuell helse

Type:

Prosjekt-/praksiserfaringer

Institusjon(er):

Likestillingssenteret

Presentasjonsform:

Muntlig

Presenterende forfatter(e):

Sara H. Lygre

Folkehelsekonferansens logoikon

Folkehelsekonferansen 2025
arrangeres av

I samarbeid med

Folkehelseforeningen

Org. nummer: 983 513 786

Telefon: 954 95 003

E-post: post@folkehelseforeningen.no

Postadresse: Postboks 6686 St. Olavs plass, 0129 Oslo