Seksuell helse på timeplanen for helsesykepleiere

Oppdatert kvalitetssikret kunnskap digitalt tilgjengelig og arenaer for kollegial kunnskapsutveksling, hever mulighet og opplevelse av å jobbe faglig, kunnskapsbasert og trygt i en selvstendig jobb.

Bakgrunn: I 2016 ble det dannet et nettverk for ansatte i helsestasjon for ungdom (HFU) i de 15 bydelene i Oslo, etter initiativ fra Sex og samfunn og HFU’ene. Bakgrunnen var å heve kompetansen på seksuell helse til helsepersonell som jobbet på HFU i Oslo. For å formalisere og strukturere kunnskapsløftet arrangerte sex og samfunn en «HFU-skole». Fokus var seksuell helse og undervisningen var tematisk modulbasert.

Når behovet for kompetanseheving og kunnskap var stort i Oslo, var det også det i resten av Norge. I 2021 tok derfor Landsgruppen av helsesykepleiere i Norsk Sykepleierforbund (LaH NSF) initiativ til å gjøre HFU-skolen tilgjengelig for hele landet. Sammen med sex og samfunn søkte LaH støtte fra tilskuddsordningen for seksuell helse i Helsedirektoratet for å digitalisere modulene. Modulene dekker foreløpig sexologi, prevensjon, seksuelt overførbare infeksjoner og minoriteter.

Tromsø kommune søkte samme år om støtte fra tilskuddsordningen fra Helsedirektoratet for å etablere et fagnettverk for helsesykepleiere i skolehelsetjenesten og HFU i region Troms. Søknadene ble slått sammen til et prosjekt om å digitalisere HFU-skolen, samt etablere regionale nettverk for tjenesten.

Prosjektet: Økonomisk støtte ble innvilget og Tromsø ble pilotnettverk for digital HFU-skole og nettverkssamling. Høsten 2021 ble første samling gjennomført. Digitale moduler ble tilgjengeliggjort for alle deltagerne i forkant av samlingen, og representanter fra Sex og samfunn sto for nettverksetablering med to dagers faglig påfyll opp mot modulene fra digital HFU-skole. Nettverket er levende og arrangeres i dag jevnlig i fylket. Etter pilotering er flere nettverk etablert over hele Norge på samme mal.

Resultater: I løpet av 2022 har ytterligere fem nettverk blitt etablert, og flere har henvendt seg med ønske om å opprette nettverk. Et tilgjengelig og noenlunde likt helsetilbud uavhengig av hvor den unge bor, er en sentral målsetting for prosjektet. Digital HFU-skole, nettverk og faglige møtepunkter bidrar til at oppdatert kunnskap spres til både små og store kommuner i Norge, og til at helsesykepleiere skal kunne arbeide kunnskapsbasert selv om man arbeider alene.

Hva har vi lært: Etter to år med pandemi, erfarte vi at kunnskapsbehovet og ønsket om å møtes, var stort. Helsesykepleiere arbeider ofte alene i for eksempel skolehelsetjenesten, og behovet for faglig påfyll og det å samtale/diskutere med kollegaer er viktig og lærerikt.

Sex og samfunn i Oslo er Norges største senter for seksuell og reproduktiv helse og er en meget viktig ressurs for helsepersonell som arbeider med seksuell helse. At Sex og samfunn blir mer «tilgjengelig» er en styrke i kjølvannet av dette prosjektet, og de bidrar til gjennomføring av viktig og lærerrike nettverkssamlinger.

Forfattere:

Camilla Rørtveit

Tema:

De yngre og de eldre - Seksuell helse

Type:

Prosjekt-/praksiserfaringer

Institusjon(er):

Tromsø kommune, Landsgruppen av helsesykepleiere

Presentasjonsform:

Muntlig

Presenterende forfatter(e):

Merete Nypan

Folkehelsekonferansens logoikon

Folkehelsekonferansen 2024
arrangeres av

I samarbeid med

Folkehelseforeningen

Org. nummer: 983 513 786

Telefon: 954 95 003

E-post: post@folkehelseforeningen.no

Postadresse: Postboks 6686 St. Olavs plass, 0129 Oslo