Seksuell helsE-læring

Seksuell helsE-læring er et bidrag i å styrke folkehelsen gjennom økt kompetanse i seksuell og reproduktiv helse blant landets helsesykepleie- og jordmorstudenter på tvers av utdanningsinstitusjoner.

Bakgrunn: Innen 2030 har myndighetene som mål at de som leverer tjenester til befolkningen skal ha riktig og tilstrekkelig kompetanse om seksuell helse. Forskning viser likevel at undervisning om seksualitet og seksuell helse ikke er godt nok ivaretatt i profesjonsstudiene ved universitet og høyskoler som utdanner blant annet helsepersonell. Barn og unge er sentral i folkehelsearbeid og må sikres nødvendig kunnskap og kompetanse til å ivareta egen seksuell helse. Da er det essensielt at de møter kompetent helsepersonell i sin egen lavterskel helsetjeneste; skolehelsetjenesten og helsestasjon for ungdom, samt på helsestasjon som følger familien gjennom svangerskap til barna er 5 år. En felles e-læringsressurs tilgjengelig for alle landets master i helsesykepleie- og jordmorutdanninger samler spisskompetanse på seksuell helse og kvalitetssikrer en grunnmur av kunnskap til nyutdannede helsesykepleiere og jordmødre innenfor seksuell helse. E-læring gir fleksibilitet for studenter til å tilegne seg nødvendig kunnskap, samtidig som lærerressursene ved universitetene brukes mer effektivt. Strategi for digital omstilling i universitets- og høyskolesektoren (UH-sektoren) sier at UH-sektoren skal dra nytte av digital teknologi, der sentrale strategiske innsatsområder er digitalisering for fleksibel utdanning og digital innovasjon. Seksuell helsE-læring har som mål å videreutvikle kvalitet i utdanning ved å integrere digital teknologi og faglig innhold for å fremme læring.
Prosjektet: Seksuell helsE-læring er finansiert av tilskuddsmidler fra Helsedirektoratet. E-læringen bygger på Sex og samfunns HFU-skole samt erfaringer fra utvikling og gjennomføringer av digitale emner innen seksuell og reproduktiv helse og rettigheter ved OsloMet og Høgskulen på Vestlandet. E-læringen består av fire moduler; Sexologi, Prevensjon, Seksuelt overførbare infeksjoner og Minoriteter. E-læringen bruker varierte og interaktive pedagogiske virkemidler som video, podkast, illustrasjoner, quiz og flash-cards i kombinasjon med tekst og vitenskapelig litteratur.
Resultat: Seksuell helsE-læring vil etter utviklingsperioden tilbys alle landets helsesykepleie- og jordmorutdanninger. Det vil gjennomføres pilotering, evaluering og optimalisering av læringsressursen i 2023 med planlagt lansering for alle studiesteder i 2024.
Hva har vi lært? Den pågående utviklingen av e-læring i seksuell helse har vist at det er behov for å samle landets spisskompetanse i seksuell helse og pedagogiske virkemidler for å levere høykvalitets læringsressurser og sikre høy og likeverdig kvalitet i læringsressursene som omhandler seksuell helse for helsesykepleie- og jordmorstudenter.

Forfattere:

Camilla Rørtveit, Agnes Giertsen, Maryam Rouhani Amiri, Maria Røsok, Hanne Stene, Jonas Guy Lars Fjellheim Lorenzini, Ole K. Solbjørg, Ann Karin Valle, Hanne N. Bjørnsen

Tema:

De yngre og de eldre - Seksuell helse

Type:

Prosjekt-/praksiserfaringer

Institusjon(er):

NTNU, Sex og samfunn, OsloMet, Høgskulen på Vestlandet, Landsgruppen av helsesykepleiere, VID vitenskapelige høgskole

Presentasjonsform:

Muntlig

Presenterende forfatter(e):

Hanne Nissen Bjørnsen

Folkehelsekonferansens logoikon

Folkehelsekonferansen 2024
arrangeres av

I samarbeid med

Folkehelseforeningen

Org. nummer: 983 513 786

Telefon: 954 95 003

E-post: post@folkehelseforeningen.no

Postadresse: Postboks 6686 St. Olavs plass, 0129 Oslo