Overvekt/fedme, innvandrerbakgrunn og sosioøkonomisk status blant barn i Norge

Barn med innvandrerbakgrunn har høyere risiko for overvekt/fedme, og spesielt barn med bakgrunn fra Asia unntatt Sør-Asia, Sør- og Øst-Europa og Afrika kan ha behov for særskilte forebyggende tiltak.

Bakgrunn
Vi mangler kunnskap om overvekt og fedme blant barn med innvandrerbakgrunn i Norge, og vi vet ikke om forskjeller i vektstatus mellom de med og uten innvandrerbakgrunn kan forklares av sosioøkonomiske forskjeller.

Metode
Vi benyttet målinger av høyde, vekt og livvidde fra 8858 8-åringer fra den nasjonalt representative Barnevekststudien gjennomført i 2010, 2012 og 2015, samt data om innvandrerbakgrunn, landbakgrunn og foreldres utdannelsesnivå fra Statistisk sentralbyrå. Vi undersøkte overvekt inkludert fedme (basert på International Obesity Task Force sine kroppsmasseindeks kategorier) og bukfedme (livvidde delt på høyde ≥ 0.5) og innvirkningen av innvandrerbakgrunn og foreldres utdanningsnivå. Barn med innvandrer bakgrunn inkluderte innvandrere og norskfødte barn med innvandrerforeldre, og ble kategorisert i fem grupper etter regionstilknytning; Vest- og Nord-Europa, Sør- og Øst-Europa, Asia unntatt Sør-Asia, Sør-Asia og Afrika. Barn uten innvandrerbakgrunn inkluderte barn født i Norge eller i utlandet med begge foreldrene født i Norge.
Vi beskrev sammenhengen med foreldres utdanningsnivå og vektstatus blant barna med og uten innvandrerbakgrunn. Deretter estimerte vi forekomst (prevalens ratio, PR) av vektstatus hos barn med innvandrerbakgrunn sammenliknet med barn uten innvandrerbakgrunn gjennom tre modeller som kontrollerte for klustering i data, sosiodemografiske faktorer (modell 1 og 2) og foreldres utdannings nivå (modell 3) for å undersøke påvirkningen av sosioøkonomisk status.

Resultater
Foreldres utdanningsnivå hadde ikke sammenheng med overvekt/fedme og bukfedme blant barn med innvandrerbakgrunn, kun blant barn uten innvandrerbakgrunn.

Justerte analyser viste at andelen med overvekt inkludert fedme var 21% (PR 1,21; p=0.002) høyre blant barn med innvandrerbakgrunn enn blant barn uten innvandrerbakgrunn sett under ett. Blant barn med innvandrerbakgrunn fra Asia unntatt Sør-Asia, Sør- og Øst-Europa og Afrika var andelen med overvekt/fedme henholdsvis 28% (PR 1,28; p=0.016), 37% (PR 1,37, p=0.005) og 47% (PR 1,47; p=0.004) høyere, og blant barn med innvandrerbakgrunn fra Asia unntatt Sør-Asia var andelen med bukfedme 64% (PR 1,64; p<0.001) høyere enn blant barn uten innvandrerbakgrunn. Justering for foreldres utdanningsnivå påvirket ikke resultatene i betydelig grad.

Konklusjon
I Norge har barneskolebarn med innvandrerbakgrunn høyere forekomst av overvekt inkludert fedme sammenliknet med barn uten innvandrerbakgrunn, men med variasjon etter regionstilknytning. Forskjellene bestod også etter vi tok hensyn til sosioøkonomisk status.

Forfattere:

Bente Øvrebø, Marte Kjøllesdal, Tonje Holte Stea, Andrew Keith Wills, Elling Bere, Per Magnus, Petur Benedikt Juliusson

Tema:

Fedme – en verdensomfattende pandemi

Type:

Forskning

Institusjon(er):

Folkehelseinstituttet

Presentasjonsform:

Muntlig

Presenterende forfatter(e):

Ingunn Holden Bergh

Folkehelsekonferansens logoikon

Folkehelsekonferansen 2025
arrangeres av

I samarbeid med

Folkehelseforeningen

Org. nummer: 983 513 786

Telefon: 954 95 003

E-post: post@folkehelseforeningen.no

Postadresse: Postboks 6686 St. Olavs plass, 0129 Oslo