Overvektsteamet - et tilbud til barn og unge med overvekt

Overvektsteamet bidrar til økt helsekompetanse hos barnas foresatte via familiesentrert tilnærming og direkte til barnet gjennom aktivitet. Tilbudet bidrar også til å redusere sosial ulikhet i helse.

Bakgrunn: Mange starter voksenlivet med risikofaktorer for dårlig helse senere i livet. De viktigste årsakene til dette er ugunstig kosthold, mangel på fysisk aktivitet og for høy forekomst av overvekt og fedme (Folkehelserapporten, 2022). Folkehelseprofilen for Tromsø kommune i 2017, viste at andelen av overvekt blant 17-åringer, var høyere i Tromsø enn ellers i landet. I Tromsø kommune var det ikke et spesifikt tilbud til familier med barn som strevde med overvekt. På bakgrunn av dette ble Overvektsteamet etablert i 2018. Målsetningen var å utvikle og prøve ut tiltak i primærhelsetjenesten til barn og unge med overvekt. Tiltakene skulle innfri «Nasjonal faglig retningslinje for forebygging, utredning og behandling av overvekt og fedme hos barn og unge». Det har kommet frem at andre kommuner har mangelfylte tilbud til denne pasientgruppen, og teamet har derfor fått henvendelser fra andre kommuner som vil høre om metodikken og erfaringene fra teamet.
Prosjektet: Overvektsteamet er et samarbeid mellom Tverrfaglig ressurs og Forebyggende helsetjenester i Tromsø kommune. Teamet består av helsesykepleier, fysioterapeut og psykolog. Klinisk ernæringsfysiolog er tilknyttet på oppdrag.
Hovedprinsippet er at barnet skal stabilisere sin tilvekstkurve gjennom ytre tilrettelegginger gjennom kostholdsendringer, måltidsrutiner, motorisk stimulering og hverdagsaktivitet. Det er ikke fokus på isolert vektnedgang og slanking. Små hverdagsendringer kan være med å utgjøre store forskjeller for barnet, i takt med høydeveksten barna gjennomgår i pre- og pubertal fase, i et langsiktig perspektiv.
Sentrale utfallsmål er bevegelsesglede og mestring hos barnet, fokus på hverdagsaktivitet, barnets psykiske helse herunder inkludering, vennskap, selvbilde og kroppsbilde hos barnet. Tilbudet består av veiledning og oppfølgingssamtaler med foresatte, gruppebaserte foredrag med tematikkene kosthold, søvn og foreldreveiledning. Fysisk aktivitet gjennom aktivitetsgrupper.
Resultater: Overvekt og fedme hos barn og unge er komplekst og må sees i sammenheng med andre utfordringer familiene står i. Tverrfagligheten i teamet skaper forventning om at teamet kan bidra med tyngre pondus enn når enkeltstående fagpersoner skal følge opp problematikken. Foresatte synes det er utfordrende å snakke med barnet om overvekt. Mange foresatte er bekymret for at fokus på overvekten gir spiseforstyrrelser. I aktivitetsgruppene skapes nye vennskap og sosiale samspill. Økt bevegelsesglede hos noen barn.
Hva har vi lært? Foresatte trenger kunnskap om årsakssammenhenger, bevissthet rundt utfordringer, verktøy i hverdagen og empowerment. Det er behov for universelt systemarbeid der barna oppholder seg på dagtid for å ruste dem best mulig i møte med det fedmefremmende samfunnet vi utsettes for i dag.

Forfattere:

Lajla-Merethe Knutsen

Tema:

Fedme – en verdensomfattende pandemi

Type:

Prosjekt-/praksiserfaringer

Institusjon(er):

Tromsø kommune

Presentasjonsform:

Poster/plakat

Presenterende forfatter(e):

Ina Ekker

Folkehelsekonferansens logoikon

Folkehelsekonferansen 2025
arrangeres av

I samarbeid med

Folkehelseforeningen

Org. nummer: 983 513 786

Telefon: 954 95 003

E-post: post@folkehelseforeningen.no

Postadresse: Postboks 6686 St. Olavs plass, 0129 Oslo