Mindful eating gjennom kursrekken "Bli venn med maten"

Bli venn med maten: evaluering av et lavterskel kurstilbud for personer med overspisingsproblematikk. En 8 ukers kursrekke hvor hver samling har en varighet på 3 timer.

I januar 2022 ble det publisert en forskningsartikkel i Psykologi-tidsskriftet om ROS sitt Bli venn med maten -kurs. Artikkelen ser på om kurset kan fungere som et lavterskel kurstilbud for personer med overspisingsproblematikk. Resultatene er lovende, men peker også på en mangel på lavterskeltilbud rettet mot de som sliter med overspisingsproblematikk.

Bli venn med maten er et åtteukers kurs arrangert av ROS, utviklet og basert på metodene Mindfulness Based Stress Reduction og Mindfulness Based Cognitive Therapy, samt klinisk kompetanse og erfaring. Mindful eating, eller oppmerksom spising på norsk, er en egen tilnærming av mindfulness som fokuserer på sammenhengen mellom kropp og sinn, på bevissthet om spisevaner og på hvordan følelser påvirker spiseatferd.
Mindfulnessbasert terapi har fått økt oppmerksomhet og interesse i behandling av overspisingsproblematikk. Artikkelen bidrar til et felt det tidligere er lite forsket på, hvor det ikke finnes mange studier om mindful eating som behandlingsmetode mot overspising. De tidligere empiriske studiene antyder at oppmerksom spising kan redusere overspisningsadferd, negative følelser og gi økt kontroll over spisevaner.

Resultater
Oppsummert, fant studien bedring i spiseforstyrrelsessymptomer og selvmedfølelse: «Endringene fant sted i løpet av de åtte kursukene, og det var ingen ytterligere signifikante endringer i selvrapporterte spiseforstyrrelsessymptomer eller selvmedfølelse fra kursavslutning til seks måneders oppfølging. Frekvensen av objektive overspisingsepisoder, derimot, var signifikant redusert fra kursavslutning og til seks måneders oppfølging.»
Under en seks måneders oppfølging var det en reduksjon på 27% i antall dager med overspisings episoder. Selv om det var en betydelig nedgang i symptomer av spiseforstyrrelser, var symptomtrykket likevel over det som er forventet i en normalbefolkning, og antyder at gruppen har behov for ytterligere hjelp etter kurset.
Resultatene antyder også en bedring i selvmedfølelse fra kursoppstart til seks måneders oppfølging, mens selvfordømmelse ble redusert til et nivå som samsvarer med den generelle befolkningen.
Resultatene indikerer at slike kurstilbud kan bidra til å redusere negativ spiseatferd, men er ikke tilstrekkelig med tanke på symptomtrykket uten videre oppfølging og hjelp.
Evaluering av resultatene
Målet for ROS var å evaluere om kurset Bli venn med maten kunne være nyttig for de av våre brukere som opplever overspisingsproblematikk. Basert på resultatene, virket kurset lovende som et supplement til eksisterende behandling med tanke på bedring av spiseforstyrrelsespatologi og selvmedfølelse, selv om det ikke var sikkert om bedringen var knyttet til oppmerksom spising, eller om det skyldes andre faktorer.

Forfattere:

Cathrine Nitter, Kari Anne Vrabel, Per-Einar Binder, Irene Kingswick

Tema:

Annet innen folkehelsearbeid, inklusive metoder for samarbeid på tvers av sektorer.

Type:

Forskning

Institusjon(er):

ROS - Rådgiving om spiseforstyrrelser

Presentasjonsform:

Muntlig

Presenterende forfatter(e):

Irene Kingswick

Folkehelsekonferansens logoikon

Folkehelsekonferansen 2025
arrangeres av

I samarbeid med

Folkehelseforeningen

Org. nummer: 983 513 786

Telefon: 954 95 003

E-post: post@folkehelseforeningen.no

Postadresse: Postboks 6686 St. Olavs plass, 0129 Oslo