Matnyttig- samskaping av gode matvaner de første tusen dagene av livet
Å fremme et godt kosthold tidlig i livet er viktig for barns utvikling og helse. I Matnyttig har vi samskapt en digital ressurs og undersøkt hvordan den best brukes for å fremme et godt kosthold.
Et godt kosthold tidlig i livet er svært viktig for barns vekst og utvikling, men også for videre helse og livskvalitet. Det er i dag få evidensbaserte tiltak rettet mot å bedre kostholdet til barn i deres første leveår, som implementeres der folk lever og bor. Prosjektet Matnyttig har siden 2021 svart på denne utfordringen.
I Matnyttig har vi kombinert fire digitale kostholdstiltak som tidligere har vist positiv effekt på gravide og barns kosthold. Det samlede tiltaket, den digitale ressursen Matnyttig, retter seg mot foreldre og gravide, barnehageansatte og helsestasjonsansatte og viser hvordan man kan fremme gode mat- og måltidsvaner de første tusen dagene av livet.
Matnyttig er utviklet i tett samarbeid med brukere. I første fase av prosjektet ble tiltaket implementert i en kommune på Sørlandet. I andre fase er Matnyttig implementert i alle 25 kommuner på Agder, samt i Møre og Romsdal.
I denne presentasjonen viser vi hvordan tiltaket ble samskapt, hvordan implementeringen av tiltaket har fungert, og hvordan aktørene har opplevd samarbeidet i den første fasen.
Samarbeid med både helsestasjonsansatte og barnehageansatte bidro til at den digitale ressursen Matnyttig ble gjort tilgjengelig på tre språk (norsk, engelsk og arabisk) og endte opp med 99 videoer med enkle og lett tilgjengelige budskap for å nå og motivere flest mulig fra målgruppen. Barnehagens behov for tydelig informasjon om ressursens samsvar med rammeplanen ble ivaretatt, og innholdet utvidet i tråd med barnehagelærernes kunnskapsbehov.
Matnyttig ble i første fase implementert i 29 barnehager og én helsestasjon, og brukt av 180 foreldre. I arbeidet med å implementere tiltaket blant foreldre, barnehager og helsestasjonen ble ulik støtte gitt til ulike aktører. Dette inkluderte blant annet informasjonsmøter, forankring i kommunens og tjenestenes ledelse og ansatte, jevnlige e-poster, gjentatte og korte telefonsamtaler og informasjonsmateriell. Vi vil presentere resultater av hvordan deltagere har opplevd denne implementeringsstøtten samt å delta i tett samarbeid med forskere.
Erfaringene fra Matnyttig så langt viser at tett dialog med kommuneaktører har gjort tiltaket og implementeringsstøtten mer tilpasset aktørenes behov og virker i stor grad til å ha fungert godt. Resultater på om tiltaket har virket på barns kosthold publiseres senere.
Forfattere:
Anine C. Medin, Frøydis N. Vik, Christine Helle, Sissel H. Helland, Henrik Lian, Natalie G. Osorio, Elisabet R. Hillesund, Nina C. Øverby
Tema:
5. Samarbeid, samhandling, samskapning – nøkkelen til at alle parter opplever at arbeidet gir gode resultater
Type:
Forskning
Institusjon(er):
Universitetet i Agder, Institutt for ernæring og folkehelse
Presentasjonsform:
Muntlig
Presenterende forfatter(e):
Anine Medin