Mat som fremmer helse og integrering: Erfaringer fra bruk av «Sunn start mat og helse
Å bygge kompetanse om bruk av «Sunn start mat og helse» materiellet kan bidra til å forbedre kommunikasjon og forståelse om sunnere kosthold, utjevne sosiale helseforskjeller og fremme integrering.
Nyankomne innvandrere kan oppleve kostholdsutfordringer i forbindelse med overgangen til et nytt land. De kan også oppleve økt forekomst av livsstilssykdommer som diabetes over tid. Flyktninger, asylsøkere og innvandrere med lave norskferdigheter er særlig sårbare grupper. Omstendigheter rundt migrasjonsprosessen, lave norskferdigheter og variert grad av utdannelse fra hjemlandet kan gjøre overgangen til et nytt land utfordrende. Et stort fokus bør derfor rettes mot integreringsarbeidet, gjennom å øke innvandreres helse- og språkkompetanse og gi de som arbeider med innvandrere gode redskaper for å fremme et sunnere kosthold. «Sunn Start mat og helse» er et kultur- og språktilpassede kostholdsundervisning materiell for innvandrere utviklet av Oslo Kommune i tett samarbeid med ulike institusjoner, frivillige organisasjoner og høy grad av involvering av målgruppen.
Målet med dette bidraget er å presentere erfaringer fra bruk av materiell og evaluering av «Sunn Start mat og helse» i ulike kostholdsrelaterte tiltak. Kvalitative og kvantitative metoder ble benyttet i evalueringen. Til sammen 166 ansatte og frivillige har fått kurs og veiledning i bruk av Sunn start-materiellet. I tillegg ble det gjennomført 6 ulike tiltak som inkluderte undervisning og dialoger om mat og helse, felles matlaging og tur i dagligvarehandel butikker. Tiltakene ble gjennomført på asylmottak, i introduksjonsprogrammet, blant enslige mindreårige, med Bydelsmødre, på Yrkesrettet norskopplæring og på en frisklivssentral. Materialet ble også brukt i initiativer rettet mot ukrainske flyktinger. Fra februar 2023 ble Sunn Start en del av Livsmestringsfaget i Introduksjonsprogrammet.
Summen av våre erfaringer har avdekket et behov for praktisk-teoretiske initiativer om mat og helse. Tilbakemeldinger fra deltakere, ansatte og frivillige viser at deltakere har fått med seg ny og nyttig kunnskap om mat og helse, bedre norsk språk og bedre kunnskap om rimelig og sunn mat. Det har vist seg at arenaen der undervisningen finner sted ikke er det viktigste, mens det er at miljøet er støttende og inkluderende, med et språk- og kulturtilpasset materiell og aktiviteter, som imøtekommer deltakernes behov og styrker sosiale relasjoner og tilhørighet.
Erfaringer fra bruk av Sunn Start viser at å bygge kompetanse om kultursensitivitet, veilede ansatte og frivillige i bruk av Sunn start-materiellet kan bidra til å forbedre kommunikasjon og forståelse om sunnere kosthold. På den måten bruk av Sunn Start materialet kan bidra til å utjevne sosiale helseforskjeller og fremme integrering.
Forfattere:
Ida Barbala, Aud Marit Eriksen
Tema:
Livskvalitet, mangfold og inkludering - Brukermedvirkning
Type:
Prosjekt-/praksiserfaringer
Institusjon(er):
OsloMet- Oslo Storbyuniversitetet, Helseetaten i Oslo kommune
Presentasjonsform:
Muntlig
Presenterende forfatter(e):
Laura Terragni